Cuvintele au vocea ta

Lumea literelor ca și cea a cifrelor este o lume a tuturor posibilităților, a combinațiilor, o lume care îți permite să legi înțelesuri, să exprimi stări și de ce nu, să oglindești ceea ce ești. Iar ele încearcă să te slujească cât mai bine. Se modelează după persoana care le alege, îî descrie personalitatea, îi dezvăluie crezurile, filosofia de viață.

Sunt ca niște note muzicale care se așează și care își transmit sunetele în omul care le citește, creând astfel o melodie care te îmbie să o citești până la capăt, să o recitești sau să te oprești din citit pentru că starea pe care ți-o transmite nu e în armonie cu ceea ce ești. Pentru că fiecare cuvânt pe care îl așezăm pe hârtie, este ca o notă așezată pe portativ, iar împreună transmite vocea noastră. Blândă sau aspră, care mângâie sau scutură, care îmbie la a o asculta sau care te face să o respingi.

Un rol important îl au și semnele de punctuație care sunt ca și semnele de circulație. Sunt cele care oferă libertate sau încătușează. O virgulă, un punct, o paranteză, un semnul întrebării sau exclamării poate schimba înțelesul. Uitarea lor sau așezarea lor la locul nepotrivit conduce către o denaturare a ceea ce am vrut să transmitem.

În ceea ce privește rostirea lor, elementul care cântărește cel mai mult este dat de tonalitate. Cea care împrăștie optimism sau pesimism, lumină sau întuneric, care poate să mângâie sau să stârnească confuzie.

Sunt oameni care reușesc să transmită idei, gânduri, emoții mai bine prin intermediul scrisului și oameni care o fac mai bine prin viu grai. Indiferent de modul în care sunt transmise, cuvintele sunt haina care îmbracă și dezbracă omul care le rostește sau care le scrie.

Și ce poate fi mai frumos decât atunci când cele două moduri se împletesc și redau omul pe care îl ai în față așa cum îl credeai. Cum ți-l închipuiai. Și nu doar ascuns în spatele unor cuvinte, ci respirând acele cuvinte. Trăind acele cuvinte.

Literele nu știu de frumusețe sau de urât, ele doar transmit ceea ce tu împletești. Ele sunt vocea ta. Care îți dă frumusețea sau urâțenia în fața lumii.

cuvintele

Anca Horj

Anca Horj De același autor

Când gândurile se transformă în cuvinte se nasc emoții.

Recomandări

3 comentarii

  1. Stanescu Maria Sanda

    Fără cuvinte, sunteți geniali, felicitări!

  2. Stanescu Maria Sanda

    Vă iubesc

  3. Stanescu Maria Sanda

    Tot ce citesc îmi umple sufletul ☀️

Adaugă comentariu