Știați că…
1. Rețeaua de transport în comun de suprafață din București este cea de a patra cea mai mare din Europa (și una dinte cele mai dense de pe continent, transportând 2,3 milioane de pasageri pe zi).
2. Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar de 2,75 x 3.80 cm.
3. Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcția are o înălțime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei și fost realizată între anii 1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpația, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.
4. Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. Zimbrulu și Vulturulu, gazetă bisăptămânală politică și literară și primul ziar de orientare unionistă, a apărut pe 3 iulie 1850, la Iași. Un exemplar din 1858, expediat către un destinatar din Galați, a fost achiziționat în anul 2007 de către colecționarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 USD (830.000 euro). Valoarea ridicată a exemplarului este dată și de faptul că acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume).
5. Există o religie născută pe teritoriul României și care este astăzi este răspândită în Statele Unite ale Americii, Scoția, Țările de Jos și Ungaria. Este vorba despre credința unitariană, care a apărut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI-lea.
6. Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigație create de mâna omului (după Canalul Suez și Canalul Panama). Pentru construcția sa au fost excavați 294 milioane m3 la canalul principal și alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25 milioane decât la Canalul Suez și cu 140 milioane decât la Canalul Panama). Construirea canalului a necesitat o investiție de circa 2 miliarde de dolari, ceea ce presupune o durată de recuperare a investiției de peste 600 de ani…
7. Strada Sforii din Brașov este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei (după Spreuerhofstraße din Germanania și Parliament Street din England Anglia). Strada are 83 de metri lungime, iar lățimea ei este cuprinsă între 1,11 și 1,35 m.
8. Soprana Alma Gluck, una din cele mai faimoase artiste licrice ale lumii și prima cântăreață de operă care a reușit să vândă 1 milion de înregistrări, s-a născut La Iași, pe 11 mai 1884.
9. Și, tot în 1884, Timișoara devenea primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric.
10. Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele, provenind de la trei indivizi (numiți de cercetători “Oase 1”, “Oase 2” și “Oase 3”), au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.
11. Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălțime și o lățime de 25 m. Alte dimensiuni: lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lățimea nasului: 4 metri.
12. Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume. Cu o suprafață desfășurată de 330.000 m², se află pe locul 2 în lume la capitolul “Clădiri Administrative” (după clădirea Pentagonului), iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
13. Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Se întinde pe o suprafață de 96 hectare, din care expoziția propriu-zisă ocupă 42 de hectare.
14. Cea mai lungă poezie de dragoste din lume este Luceafărul, de Mihai Eminescu. Un record “oficializat” în februarie 2009.
15. Cel mai vârstnic atlet din lume care a câștigat o probă de maraton este românca Constantina Diţă. Aceasta a câștigat proba în 2008, la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, la vârsta de 38 de ani.
16. Pilotul de curse cu cea mai îndelungată carieră este românul Laurențiu Moldovan: 39 de ani și 364 de zile.
17, Amfetaminele au fost descoperite și sintetizate pentru prima dată în lume de către românul Lazăr Edeleanu. Tot Lazăr Edeleanu este și inventatorul metodei moderne de rafinare a petrolului.
18. Cea mai veche inscripție din lume pare a fi cea descoperită de arheologi pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012. Aceasta ar putea dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.).
19. Cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii a fost descoperită tot pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie.
20. Statuia Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, Brazilia – statuie considerată una dintre minunile lumii moderne – are chipul sculptat de un românul Gheorghe Leonida.
NR1, legat de reteaua de transport din Bucuresti releva din pacate saracia mai degraba decat civilizatia romanilor…
pe logica asta si danezii si olandezii sunt mai praf ca noi ca ei merg cu bicicletele
nu, ei sunt civilizați. românii dacă și-ar permite mașini, ar merge toți cu ele, sau cel puțin foarte mulți.
Logica ta pare destul de elementară, Secret.
Și, o mică lecție de gramatică pentru azi. ”ca” este termen de comparație de egalitate; pentru a exprima diferența, în limba română se folosește ”decât”.
Daca tot dai lectii de gramatica, mai bine te informezi inainte: http://dexonline.ro/definitie/ca. In ceea ce priveste masinile, in RO se gasesc cele mai multe masini straine si noi / cap de locuitor.
Eu știu gramatica pe care am învățat-o la școală. țin minte vivid lecția din clasa a 5-a despre doar/decât/ca și greșelile comune. Chiar dacă între timp a fost acceptată această formulare de către draga academie română, ea a fost și în ochii multora continuă să fie o greșeală.
Și poate spre surprinderea ta chiar m-am documentat; există forumuri pe care se dezbate această temă, iar oamenii care par că știu despre ce vorbesc îmi împărtășesc părerea.
În ceea ce privește mașinile, sunt foarte curios din ce sursă dai informația asta. Dar de asemenea nu prea înțeleg ce legătură au mașinile străine noi/cap de locuitor cu faptul că românii sunt săraci în general și nu prea au mașini.
Chiar te rog să explici.
Ar mai fi ceva.. insulina a fost descoperita de Nicolae Paulescu… 🙂
Tu te uiti pe forumuri, eu iti dai exemple din documente oficiale – http://prntscr.com/5huuqi. Cat despre saracie: cand ai vazut ultima oara o sosea goala la ora pranzului, un magazin alimentar fara fara coada, un hypermarket liber, o parcare goala? Romanii sunt in proportie de peste 90% proprietari pe casele in care locuiesc – http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FList_of_countries_by_home_ownership_rate&h=yAQGxCDh-. Deci hai sa lasam saracia jos, ca macane.
Si inca ceva: in jurul locuintei mele au disparut un magazin de haine si unul alimentar in favoarea unor “cazinouri”…
Nu ma bag in discutia voastra (care, fie vorba intre noi nu are legatura cu subiectul), insa cazinourile de acest gen sunt semne de saracie (impreuna cu casele de amanet; oamenii care joaca la pacanele nu sunt nicidecum oameni bogati, ba din contra).
Omul s-a trezit profesor de gramatica si a cerut explicatii. I-am dat satisfactice. Cat despre cazionouri: daca ai bani sa ii pierzi la jocurile de noroc inseamna ca esti destul de bogat. Dar ai dreptate, e o discutie pentru alte timpuri. Si … te-ai bagat 😛
Nu, inseamna ca esti si sarac si in buzunare si cu duhul. Serios,aia cu salariul mediu care ajung pe acolo sunt printre cei rasariti (iar aia mai scapatati nu calca prin “cazinourile” de cartier). Insa, da, m-am bagat. Gata, nu mai fac!
Așa divagă de multe ori commenturile pe internet hahaha
Iar eu, ca un om cu prea mult timp de pierdut la job am căzut în plasă 🙂
nu m-a satisfăcut răspunsul tău, din contră, te-am rugat să explici doar treaba cu mașinile iar tu nu ai zis nimic despre asta…
Rafy, nu o lua ca pe o ofensă, dar ai probleme de percepție. Eu vorbesc de ce am învățat în școală, forumul era doar ca să-mi întărească afirmația; nu am contestat că este acceptată folosirea cuvântului ”ca” precum comparativ de inegalitate, doar dezbăteam moralitatea folosirii unei astfel de sintaxe. Dacă te numeri printre cei care consideră normal să scrie ”filozofie”, ”nicio, niciun” sau să folosească ”hilar” pentru a descrie o situație amuzantă atunci pot să înțeleg punctul tău de vedere. Poate tu ești mai progresiv decât [:)] mine care sunt, din punct de vedere al limbii, conservator.
Legat sau nu de această poziție, să revenim la problemele tale de percepție. Ai impresia că românii o duc bine? Șoselele sunt pline pentru că avem doar câteva care trebuie împărțite de atât de mulți oameni, alimentarele, hipermarketurile sunt pline pentru că oamenii au nevoie să mănânce. Dar câți își permit să-și cumpere un bun de folosință îndelungată?
Românii sunt proprietari dintr-un motiv foarte simplu…cultură, mentalitate! Orcine are nevoie să locuiască undeva, românilor le este indusă această dorință de a avea casa lor. în comparația trimisă de tine, alte state au procente mult mai joase. Crezi că ei nu locuiesc nicăieri?! stau în chirie, care are o valoare de multe ori egală cu cea a unei rate pe care foarte mulți români o plătesc pentru proprietatea lor. E mentalitatea vestică în general de a nu se lega de un loc, de obicei ei se mută cu serviciul dacă e nevoie, deci clar nu vor cumpăra decât spre bătrânețe.
Zici de locuința ta…bănuiesc că o deții în proprietate, nu? (asta e doar o glumă, sper că înțelegi) Despre cazinouri ți-a răspuns Sorin mai repede decât am apucat eu. oricum are dreptate.
încă ceva, aprox 45% din populația țării trăiește la țară. Ai idee în ce sărăcie se scaldă oamenii ăia?
Mă acuzi că nu știu despre ce vorbesc, dar te dovedești vinovat tu însuți.
Dacă ai citit până aici, mulțumesc pentru răbdare, dar mă doare să văd cât greșești.
Pe langa rate la propietate platesti si taxa pe propietate daca o detii.
Also, ca nu te legi de un loc ca sa te poti muta cu serviciul e absurd… daca ai apartament in zona buna gata cumparat il dai in chirie si in cativa ani scoti si banii pe apartament si treci pe profit.
Daca as detine personal 3-4 apartamente bine amplasate nici ca as mai cauta de lucru.
Deci ramai mai bine la lectiile de gramatica 😉
“Pentru construcția sa au fost excavați 294 milioane m3 la canalul principal și alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25 milioane decât la Canalul Suez și cu 140 milioane decât la Canalul Panama). Construirea canalului a necesitat o investiție de circa 2 miliarde de dolari, ceea ce presupune o durată de recuperare a investiției de peste 600 de ani…”
Pentru constructaia sa au fost chinuiti si omorati mii de oameni, as mai adauga eu. Pacat ca nu se precizeaza si asta. Ne mandrim cu chestii inutile care au costat, inutil, vieti omenesti.
Cine a spus ca ne mandrim cu asa ceva? In articol se spune doar ca sunt lucruri mai putin cunoscute. Ceea ce spui tu e adevarat. Trist de adevarat. (PS: cum poti crede ca ar fi o mandrie o lucrare pt a carei megalomanie vom plati 600 de ani?)
Din pacate aceste contructii au fost construite pe bani romanesti si nu pe fonduri din afara si de catre romani, iar in constructii pot muri oameni oricand cu sau fara Ceausescu. Exista unele meserii care sunt riscante.
Nu, nu e vorba despre asta. La Canal au fost ucisi si dizidenti ai regimului comunist.
Sunt foarte multe lucruri cu care tara noastra se poate lauda in lume, dar problema este ca lucrurile bune nu sunt deloc predate in scoli ceea ce duce la ignorarea lor de catre populatie si la venerarea Occidentului care are succes pe spinarea unor tari ca a noastra. Astfel de lucruri bune ar trebui sa fie aratate populatiei pentru a realiza ca nu suntem o natie de handicapati, gravide, prosti sau needucati. Ci o natie care a luptat pentru a supravietui si a rezistat unor vremuri grele.
Care este motivul pentru care ai inclus gravidele in categoria de mai sus? O femeie care urmeza sa aduca pe lume un copil nu sufera de vreun handicap, nu toate mamele au ramas insarcinate din lipsa de educatie, accidental pentru ca nu au beneficiat de informarea necesara evitarii unei sarcini, unele si-au dorit don suflet acest lucru… Wtf is wrong with you!?!?…cel mai probabil existenta ta se datoreaza unei femei care a fost gravida, nu iti inteleg atitudinea… Sesisez o urma de dispret on cpmentariul tau fata de aceasta categorie si fata de persoanele cu handicap, care nu au ales sa se nasca asa si nu inteleg de ce atata ura fata de ambele…
Suez are 193 km, Panama 82, Dunare – M Neagra 64, dar Canalul Kiel are 98 km, Volga – Don 101
E vorba de canale create în întregime de mana omului (fara a beneficia, de pilda, de albii naturale).
Interesant! Multe de aici chiar nu le stiam. Cate despre cat de saraci suntem dupa numarul mare de pasageri care folosesc transportul in comun este total gresit: din cate am vazut, Bucurestiul nu are un sistem de transport subteran la nivelul celorlalte mari orase europene, ceea ce ar degreva mult transportul teran. Pai cred ca suntem singura capitala fara metrou sau tren de viteza direct de la aeroport de exemplu. Daca am avea mai multe rute de metrou, ca in alte parti, am avea mai putin nevoie de autobuze.
Nu spuneti si cati oameni au murit la Canal?
Biserica unitariană nu a apărut în Transilvania, ci în Polonia (1556-1565), sub numele Ecclesia minor sau Brethren. În Transilvania a fost recunoscută oficial în 1568, prin edictul de la Turda. Denumirea “unitaria religio” apare pentru prima oară într-un document al dietei de la Lécfalva, Transilvania, în 25 octombrie 1600, dar nu a fost folosit pe scară largă în Transilvania până în 1638, când a fost publicată recepta Unitaria Religio formală.