Top 10 pictori romani

Cei mai bine cotați zece pictori români și cele mai scumpe zece picturi românești vândute pe piața autohtonă.

Revista Capital și casa de licitații Artmark au realizat Top 100 cei mai valoroşi pictori români – un top alcătuit pe baza înregistrărilor din Indexul Pieţei Româneşti de Artă, avându-se în vedere toate tranzacţiile din licitaţiile publice desfăşurate în România începând cu anul 1995, la toate casele de licitaţie care au funcţionat în această perioadă (inclusiv galeriile ce au întreprins ocazional astfel de evenimente). Iată, potrivit acestui top, care sunt cei mai bine cotați pictori români în cadrul licitațiilor autohtone.

Top 10 pictori români

1. Nicolae Tonitza;
2. Nicolae Grigorescu;
3. Camil Ressu;
4. Ştefan Luchian;
5. Ion Andreescu;
6. Marcel Iancu;
7. Ion Ţuculescu;
8. Theodor Pallady;
9. Victor Brauner;
10. Constantin Artachino.

Top 10 cele mai scumpe lucrări

1. Ștefan Luchian, “Două fete”, 300.000 de euro;
2. Nicolae Tonitza, “În iatac”, 290.000 de euro;
3. Nicolae Grigorescu, “Ţărăncuţă odihnindu-se”, 270.000 de euro;
4. Nicolae Grigorescu, “Ciobănaş pe Valea Doftanei”, 250.000 de euro;
5. Nicolae Grigorescu, “Ţărăncuţă cu fuior pe cale”, 250.000 de euro;
6. Nicolae Grigorescu, “Cârciumă la Rucăr”, 230.000 de euro;
7. Nicolae Grigorescu, “Nimfă dormind”, 220.000 de euro;
8. Nicolae Grigorescu, “Întoarcerea de la târg”, 210.000 de euro;
9. Nicolae Grigorescu, “La marginea pădurii”, 200.000 de euro;
10. Nicolae Grigorescu, “Păstoriţă”, 175.000 de euro).
(11. Nicolae Tonitza, “Trei fraţi” (Copiii pictorului), 170.000 euro.)

Ștefan Luchian, “Două fete”, pictură vândută în anul 2013 cu 300.000 de euro.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

7 comentarii

  1. Alexandra Nechita are tablouri vandute la peste 250.000 euro. Intorcand un tablou al Alexandrei pe fiecare din cele 4 laturi, vom vedea cate un nou tablou, nu ca in cazul lui Picasso cand vom vedea numai 2 tablouri diferite. Un caz special il reprezinta pictorul Ioan Rosca din P-Neamt, la care tehnica in cutit (cu planuri inclinate si causele) ajunge la milimetru patrat, astfel, din unghiuri diferite, la distante diferite, la intensitati de lumina diferite, vom vedea talouri diferite sau, dupa intentia maestrului, acelasi tablou (cazul Giocondei). Un alt exemplu, precum ultimul mentionat, este si unul din locurile 1 pe tara ale lui I.R., cel din 1988. Nefiind promovat direct decat la Bonn, apoi in Norvegia, desi operele sale sunt in toata Europa dinainte de Revolutie, probabil nu a fost inclus in nici un clasament. Inca…

    1. @Gogu,

      Topul se refera la picturile artistilor romani vandute in Romania.

  2. alexandru

    Topul 10 demonstreaza faptul ca investitiile in arta se fac de catre cei cu apetit pentru castig, nu neaparat si pentru arta. E simptomatic faptul ca aceiasi artisti moderni conduc detasat, cu toate ca intre ei si noi a trecut atata vreme. Lipsa noastra de educatie plastica si estetica, provincialismul celor care fie au bani, fie au un cuvant de spus (orice ar insemna si asta..) ne tin in continuare captivi intr-un soi de lasitate dulceaga, conservatoare prin ignoranta si duplicitate in asumarea unor preferinte.. mai actuale. In plus, un titlu de genul “cei mai valorosi” face si el un deserviciu destuparii la cap atat de necesara, din simplul motiv ca “valoros” se bazeaza in topul acesta pe cota de piata a artistilor, insa lasa sa se inteleaga ca e vorba de o valoare absoluta, artistica. Deh, probabil e si asta un nod in papura, si totusi..

    1. @Alexandru,

      Din context exte clar ca “valoros” se refera la bani. In rest, stiu ce spui. Si, in ce ma priveste, cred ca ai dreptate. Dar nu doar lipsa de esucatie plastica este de vină. Mai exact: crezi ca e normal ca “artistii din generatia tanara, care asteapta sa se afirme” sa fi ajuns deja la 40 – 50 de ani? Si sa tot astepte sa “treaca”, pe cai naturale, “vechiul val”… Eu zic ca, in parte, e si vina celor ce se complac in asta…

  3. roxana

    picturile facute de romani sunt cele mai apreciate,dar este pacat ca romanul nu mai apreciaza ce e cu adevarat frumos

  4. Alexandra Nechita a vandut unui colectionar privat o piesa la 400.000 dolari. De asemenea, mai are piese vandute la 300.000 si 250.000 dolari.

    1. Laurentiu

      Ca sa nu credem ca e vreo smecherie la mijloc cu sumele astea, cel mai bine este sa vina cu dovada de la fisc ca a platit impozite pentru sumele “pretinse” 😉

Adaugă comentariu