Forta creativa a actului distructiv

Probabil că pentru mulți dintre cei care citesc aceste rânduri, numele lui Vhils nu le spune nimic. Dar, la fel de probabil, mulți dintre cei care îl vor parcurge, vor sfârși prin a adăuga numele portughezului în lista artiștilor preferați.

Portughezul Alexandre Farto – cunoscut în lumea street art ca Vhils – folosește ca unelte burghiul electric și dalta, iar ca mediul de lucru zidurile. Pentru că incredibilele sale opere sunt scrijelite – la propriu – în suprafețele clădirilor.

“Munca mea are de a face cu încercarea de a pune la îndoială realitatea în care trăim și mediul urban pe care îl populăm. Încerc să mă concentrez pe actul distrugerii ca o forță creativă în sine. Ca animale sociale cred că suntem formați și modelați de o varietate de influențe care se stratifică pe noi. Suntem formați de aceste straturi sociale și istorice furnizate de mediul și contextul în care creștem și trăim. Într-un mod foarte simbolic, cred că prin eliminarea unora dintre aceste straturi, putem ajunge la învelișuri mai vechi și mai profunde care să expună lucruri pe care le-am uitat. Aceste amintiri uitate compun ceea ce suntem astăzi.”

Iată în continuare câteva dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Vhils.

Mai multe lucrări pe site-ul artistului.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu