Cum sa trăiești mai mult

(Și cum ne afectează viața trăsăturile negative de caracter.)

Potrivit legendei, cel mai vârstnic om de pe pământ ar fi fost învățatul chinezul Li Ching-Yuen care ar fi încetat din viață la vârsta de 256 de ani.

O legendă al cărei sâmbure de adevăr se bazează pe un articol publicat pe 2 octombrie 1929 în Pittsburgh Press (pe când chinezul, pe atunci în vârstă de 252 de ani, trăia fericit cu cea de a 24-a soție a sa, o “tinerică” de doar 60 de ani) și pe un alt articol, publicat pe 15 mai 1933, în New York Times, în care se face referire la un act oficial al guvernului chinez care, în 1827, îl felicita pe Li Ching-Yuen la împlinirea vârstei de 150 de ani și se menționa că, potrivit unor înscrisuri oficiale, în 1749, la vârsta de 71 de ani, Li Ching s-ar fi alăturat armatei chineze, la invitația generalului Yang Sen, ca instructor de arte marțiale.

Anul nașterii lui Li Ching-Yuen nu a putut fi niciodată stabilit cu exactitate. Tot ce se știe sigur este că acesta a încetat din viață pe 6 mai 1933 și că obișnuia să condenseze secretul neobișnuitei sale longevități într-o singură frază: “Păstrează-ți inima calmă, stai ca o broască țestoasă, mergi cu repeziciunea unui porumbel și dormi asemeni un câine”.

15 trăsături negative de caracter și bolile pe care le înlesnesc

Firește, pentru ochiul neavizat, cuvintele de mai sus nu au cum să însemne mare lucru, însă pentru adepții medicinei alternative, ele rezumă o întreagă filosofie de viață. Cum așa? Iată, în cele ce urmează, 15 posibile cauze ale bolilor, așa cum sunt acestea explicate de medicina tradițională chineză și ayurvedică:

1. Gelozia – provoacă boli oncologice și slăbește sistemul imunitar;
2. Răzbunarea – provoacă insomnie și dureri de gât;
3.Incapacitatea de a-ți soluționa problemele – provoacă boli de plămâni;
4. Lipsa principiilor morale – provoacă boli cronice, infecții și boli de piele;
5. Încăpățânarea și lipsa de flexibilitate în gândire – provoacă diabet, migrene și inflamații;
6. Minciuna – provoacă alcoolism, infecții fungice și slăbirea sistemului imunitar;
7. Agresivitatea – provoacă ulcer gastrice, reflux acid și negi;
8. Reticența – provocă schizofrenie și boli de rinichi:
9. Cruzimea – provoacă epilepsie, astm și anemie;
10. Căutarea conflictelor – provoacă afecțiuni ale tiroidei;
11. Apatia – provoacă diabet;
12. Inconsecvența sau nestatornicia – provoacă infertilitate;
13. Grosolănia și batjocorirea – provoacă diabet și boli de inima;
14. Anxietatea – provoacă tulburări digestive, boli de inima și de piele;
15. Lăcomia – provoacă boli oncologice , obezitate și boli de inima.

Trei sfaturi pentru o viață mai bună

(care, în cele din urmă, sunt la îndemâna tuturor)

1. Monitorizează-ți gândurile. Petrece cinci minute, în fiecare seară, pentru a scrie ce ai simțit în ziua care s-a încheiat. Amintește-ți situații întâmpinate și emoțiile resimțite. Ce trăsături negative de caracter au ieșit la iveală? Cum îți propui ca de mâine să începi să schimbi aceste trăsături? Este important să plănuiești totul în scris.
2. Încearcă să te gândești mai mult la ceea ce te face fericit. Este așa-numitul “miracol al gândirii pozitive”. Atunci când te concentrezi asupra lucrurilor care îți plac, trupul începe să se vindece.
3. Încearcă să meditezi. În timpul meditației, trupul și mintea se odihnesc și se vindecă.

(surse: 1, 2, 3, 4)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Paula Pricopie

    Multumesc tuturor acestor neobositi oamani de bine, care au facut din informarea noastra o nobila cauza, spre cinstea lor. Este sigur ca , in felul acesta, tot mai multi vor avea acces la informatii dintre cele mai diversificate si greu de gasit fara vizite la biblioteci. Inca o data, multumesc!.

Adaugă comentariu