Arta de a multumi

Despre capacitatea de a mulțumi în țara în care capra vecinului a fost mai mereu în pericol.

Ieri, pe WebCultura au fost publicate câteva rânduri despre Kawehi, o foarte talentată interpretă născută în Honolulu și stabilită astăzi în California. După doar câteva ore, Kawehi ne-a lăsat pe site un mesaj de mulțumire. Și, pentru ca lucrurile să fie chiar mai clare, a urmat și un mesaj de mulțumire pe twitter.

Iar aceasta după ce, nu cu mult în urmă un designer israelian ne mulțumise pentru ca am scris despre el, iar înaintea sa un artist belgian ne ruga să îl promovăm. Și exemplele pot continua: de la Sandra Rugină la Teodoru Badiu și Lavinia Postolache, majoritatea românilor stabiliți în afara granițelor țării ne-au mulțumit pe site, pe facebook sau pe twitter, pentru articolele scrise despre ei. Așa cum ne-au mulțumit chiar și unii dintre românii din țară despre care am scris. Iar acest “chiar și”, înseamnă mare lucru în țara în care capra vecinului a fost mai mereu în pericol. Fără niciun fel de glumă.

Vedeți dumneavoastră, WebCultura este atăzi, din punct de vedere al traficului generat, între primele 30 – 35 de site-uri culturale din România (și sperăm ca, în curând, să se poziționeze chiar mai bine). Ceea ce pentru România, ar putea însemna “un trafic respectabil pentru nișa culturală”. Însă pentru site-urile “de afară” reprezintă mai puțin de o picătură într-un pahar cu apă. Și, cu toate acestea, tocmai oamenii “din afară” au fost, procentual, cei mai numeroși dintre cei care au mulțumit. Fapt care poate fi explicat prin trei gânduri simple:

1. a adresa mulțumiri cuiva este un semn de cultură individuală și de cultură socială; doar sufletele inerte nu (mai) știu să mulțumească;

2. astăzi, promovarea și autopromovarea sunt foarte importante. Iar orice încercare de promovare începe, fundamental, cu un “mulțumesc”;

3. mediul online (cu toate păcatele sale) este principalul mediu de promovare de astăzi. Iar dacă monitorizarea a ceea ce se spune “despre tine” este obligatorie pentru promovare, a mulțumi celor care te sprijină este nu doar firesc, ci și esențial. Pentru că echivalează cu un “gest bun”. Și, de mii de ani, bunătatea s-a dovedit a fi cea mai eficientă formă de promovare.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. […] astăzi, Sorin Tudor a reuşit să facă asta. A scris un articol pe care, sincer, aş fi vrut să-l scriu eu. Nu… nu-l urăsc pentru asta. Din contră… mă […]

  2. Asa-i, si multi dintrei noi, cei pe care ii ajutati mereu in promovare si alaturi de care putem simti ca lucram la o arta faina, noi, cei multi va mai multumim o data pentru bucuria si onoarea de a avea mereu alaturi!
    Chapeau bas pentru tot ceea ce faceti si pentru promovarea bunului gust si-al sperantei frumosului in arta! Ma bucur si sunt mandra sa vad cum cresteti mereu in topurile siteurilor culturale si tin sa va mentionez ca-mi creste inima de bucurie de fiecare data cand vad ca un eveniment de-al nostru, creat lucrat spre frumos si curaj artistic inovativ si traznit primeste feedback-ul vostru..de fiecare data cand vad linkul cu articolul imi sare un zambet pe chip si-o bucurie ca ne sunteti iar alaturi..ca sa nu mai zic de ratia de cultura pe care o iau mereu de la voi..scurte, ilustrative, complete si concise dar expansive in mintile si sufletele noastre.. asa sunt articolele-pastile esteticului zilnic pe care ni le luam, gratuit si compensat de la voi!
    Multumim encore fois si vorba ceea “tineti sus munca buna!” 😉

    1. Sus sa fie! Multumim frumos! 🙂

Adaugă comentariu