Șase lucruri despre alcool care te-ar putea mira

1. Combinația dintre alcool și o “băutură dietetică” vă îmbată mai repede

Combinația dintre alcool și o “cola dietetică” poate fi “cool”, dar are ca rezultat o alcoolemie cu 18% mai mare decât în cazul în care ați fi consumat aceeași băutură alcoolică în combinație cu o cola nedietetică. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la începutul anului 2013. Explicația constă în faptul că organismul recunoaște băuturile răcoritoare cu zahăr ca fiind alimente și astfel încetinește absorbția alcoolului. Fapt care nu se întâmplă în cazul băuturilor dietetice.

2. Nevoia de a bea este naturală

Potrivit profesorului Robert Dudley, nevoia de a bea derivă din obișnuința maimuțelor de a mânca fructe. Fructe care, fermentând, “dau” alcool. Și maimuțe care, potrivit evoluționiștilor, “au dat” oameni. Și uite așa, în timp, atracția strămoșilor pentru fructele fermentate s-a transformat în nevoia genetică a oamenilor pentru spirtoase. Și, pentru că pe lumea asta totul trebuie să poarte un nume, ipoteza formulată mai întâi de profesorul de la Universitatea Berkeley se numește ipoteza maimuței bete.

3. “Grăsanii” nu se îmbată mai greu decât “slăbănogii”

Chiar dacă legendele urbane susțin contrariul, “slăbănogii” se îmbată mai greu. Și aceasta pentru că țesuturile adipoase ale unei persoane slabe absorb alcoolul mai eficient, rămânând astfel o cantitate mai mică de alcool care ajunge la creier.

4. Șampania chiar poate fi periculoasă

Cele aproximativ 49 de milioane de bule care se găsesc într-o sticlă obișnuită de șampanie exercită asupra dopului o presiune de trei ori mai mare decât presiunea care există în cauciucurile unui autoturism. Motiv pentru care, dopul cu pricina, chiar are forța de a vătăma grav un ochi. Motiv pentru care există și o tehnică specială de deschidere a sticlelor de șampanie cu ajutorul unei săbii.

5. Alcoolul chiar te poate ține în viață

Și aceasta fie și pentru faptul că majoritatea băuturilor alcoolice conțin toate cele 13 minerale necesare supraviețuirii umane.

6. În orice moment din zi (sau din noapte) aproximativ 1% din populația globului este în stare de ebrietate

Sau, altfel spus, aproximativ 70 de milioane de oameni veseli. Tot timpul. Ceea ce înseamnă de mai mult de trei ori populația României.

O picătură de șampanie văzută la microscop. Alte imagini (și alte băuturi) aici.

(surse: 1, 2, 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu