Ce văd cu adevărat pisicile?

Un experiment fotografic: ce văd pisicile comparativ cu ce văd oamenii.

Vrem, nu vrem, suntem înconjurați de pisici (fie și mulțumită fotografiilor de pe rețelele sociale). Dar ce văd ele cu adevărat? Următoarele fotografii au fost realizate după consultarea unor specialiști în medicină veterinară și oftalmologie și au ținut cont de caracteristici ca vederea periferică, vederea pe timp de noapte, acuitate și percepția culorilor. În partea superioară a fiecărei imagini este redat ce văd oamenii, iar sub ea, ceea ce văd pisicile.

Mai exact:

– câmpul vizual al pisicilor este de 200 de grade, în timp ce la om acesta este de 180 de grade;
– la oameni, vederea periferică este de 20 de grade la stânga și la dreapta (zona încețoșată a fotografiilor); la pisici este de 30 de grade;
– acuitatea vizuală a pisicilor este mai scăzută (ceea ce un om vede clar și distinct de la 30 – 50 de metri, o pisică poate să vadă la fel de clar doar de la 3 – 5 metri).

– pisicile percep culorile în mod diferit față de oameni (vederea lor este asemănătoare, într-o oarecare măsură, cu aceea a daltoniștilor);
– pisicile nu văd culorile atât de vii cum le vedem noi. Însă, față de noi, văd mult mai bine atunci când lumina este redusă;

– pisicile pot să vadă de 6 – 8 ori mai bine decât oamenii atunci când lumina este slabă;
– pisicile au o rată de “reîmprospătare” a imaginilor cu mult mai mare decât aceea a oamenilor, fapt ce le ajută să distingă mai bine mișcările rapide. În același timp, aceasta înseamnă că noi, oamenii, vedem mai bine lucrurile care se mișcă cu “încetinitorul” (noi putem să vedem că se mișcă lucruri care pentru o pisică par a sta pe loc).

Imagini realizate de Nickolay Lamm după ce a consultat specialiști de la All Animal Eye ClinicThe Animal Eye Institute și Penn Vet. Mai multe detalii aici.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

 1. Interesant articolul! Totusi…pisicile se deplaseaza cu viteza relativ mare printre ramurile copacilor, prin frunzis si fac salturi la limita distantei vizuale. Ar trebui sa vada ceva mai bine pentru asta…
  Cand se simte in siguranta pisica mijeste ochii, social, cu acest gest, transmite celorlalte pisici ca totul este “OK”. Daca acuitatea vizuala a pisicii ar fi cea din fotografiile de mai sus ar fi aproape imposibil sa transmita vreun mesaj de genul asta unei alte pisici inainte sa intre in spatiul ei de confort.
  Felinele vaneaza. Cum s-ar descurca un leu cu distanta asta focala ? Un jaguar face salturi de 4-5 metri…

  1. Tibi

   Cristalinul pisicilor este mult mai rigid decat la om. Asta inseamna ca nu pot focaliza la fel de bine imaginea, si vad in ceata obiectele aproape de ele, dar pentru asta au mustatile, sa simta ce e aproape de ele. Atunci cand vaneaza psica nu se bazeaza numai pe vaz. Auzul, poate sa auda pana si sunete ultrasonice.

   Intradevar, nu cred ca fotografiile de mai sus reprezinta exact ceea ce pisicile vad, se speculaza cum ca in afara de celulele cu con si bastonas, pisicle ar mea avea un al 3-lea tip.

   Nu cred ca am putea sa comparam pisica de casa cu leul, jaguarul, sau alte feline mari pentru ca anatomia ochiului e diferita. Forma pupilei la lei, jaguaril, este rotunda, asemanatoare omului, pe cand pisica are pupile fusiforme. Presupun ca diferentele nu se opresc aici.

 2. gabri

  Super raspuns! Mi-a placut f tare!

Adaugă comentariu