Orga Salii Radio: aventura unei repatrieri

Unii spun ca este o parte integrantă a patrimoniului național. Alții se rezumă la a spune ca este cea mai mare orgă din România și una dintre cele mai mari din Europa. Pentru iubitorii concertelor de orgă nu există sunetul ei este însă mai presus de cuvinte.

Orga Sălii Radio: câteva cifre

Orga Sălii Radio a fost construită în Cehia, în anul 1960, de firma Rieger – Kloss Varhany. S.R.O. Iată, în continuare, câteva date statistice, așa cum sunt acestea prezentate în cadrul materialului video pe care ni l-a pus la dispoziție JTI România:

– orga este de tip opus 3270 și are în componența sa aproximativ 7.300 de tuburi

– cel mai mare tub are o lungime de 8 m, iar cel mai mic are 1,5 cm

– doar 300 de tuburi sunt montate la vedere, restul de 7.000 nefiind vizibile pentru public.

Aventura unei repatrieri

Instalată în incinta sălii de concerte a Sălii Radio – Studioul “Mihail Jora” -, orga nu a cunoscut timp de cincizeci de ani nicio îmbunătăţire sau reparaţie. Ca urmare, în ultimii ani, aceasta nu a mai putut fi folosită la adevărata sa capacitate. O situație care a durat până în primăvara anului 2009, an în care s-a luat decizia de refacere integrală a instrumentului.

O operațiune complexă, desfăşurată în mai multe etape: demontarea şi transportarea componentelor în Cehia, la firma care, în urmă cu cincizeci de ani a produs orga, repararea propriu-zisă – care a durat câteva luni și care a constat în înlocuirea tuburilor fațadei şi a unei părți din celelalte tuburi, refacerea cutiilor de aer, înlocuirea motoarelor pentru furnizarea aerului şi a rezervoarele de stocare a presiunii aerului și înlocuirea cutiei și a structurii de susţinere a instrumentului – şi, în cele din urmă, remontarea piesă cu piesă în Sala Radio, urmată de realizarea acordajului, care a durat aproximativ două luni.

În decembrie 2009, orga avea să revină în țară, după un proces de reparaţie care a durat aproape un an și a costat apro­ximativ 450.000 euro. Iar în data de 16 martie 2010, orga de concert a Sălii Radio a fost inaugurată în cadrul unui recital extraordinar susținut de Jennifer Bate (Marea Britanie), o instrumentistă care face parte dintre marii organişti ai lumii.

WebCultura

Recomandări

Un comentariu

  1. […] va avea loc la Sala Radio, unde se află cea mare orgă din România (7420 de tuburi), şi va cuprinde 9 concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie […]

Adaugă comentariu