Pedeapsa dorințelor fără de vină

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

“Căutând, pe câmpiile pustii, florile odinioară căzute din mila drumului…”

“Fiecare din noi e un instrument, fiecare suflet are sunetul lui. Aşa, de pildă, unii au o vioară… alții un pian discordat… alții o mandolină… unii castaniete… celălalt un cimpoi, un trombon, o chitară… Alții gramofoane, adică sunt veseli, triști sau sensibili, numai pe plăcile altora…

(…)Da… sunt şi ceasuri bune. Să le lăsăm să doarmă… să nu le deşteptăm. Să nu ne turburăm singuri sufletul. Să nu ne întoarcem lângă gardurile peste care ne-a aruncat vreun stufiş parfumul, să nu ne rătăcim pe potecile pe unde am cules vreo bucurie… să nu cercetăm colţurile de văi şi coastele de dealuri pe unde am lăsat vreun suspin să cadă… să nu alergăm înfriguraţi pe cărările unde am auzit vreun cântec cum n-a mai fost altul… Să nu răscolim, cu mâini ce profanează, pământul unde am îngropat vreo amintire.

E o durere zadarnică. Nu mai găsim- nu se mai întoarce- acelaşi palpit, aceeaşi izbitură de sânge în piept şi obraz, aşa cum a fost nu mai reînvie. Trebuie să ţi-o spui cu putere, numai ţie singur, ca să nu te trezeşti nebun, căutând, pe câmpiile pustii, florile odinioară căzute din mila drumului.

Să porți în tine o orchestră! Valuri de armonie să se înalţe şi să coboare ca jocurile mării! Ce obositor cântec! Adesea mă doare trupul de truda lui…

Prin ce greşeală s-au închis în mine aceste melodii, care nu se vor întrupa în muzică niciodată, care se zbat ca un şipot prins între stânci fără să se poată scurge! Ce e omul de vină de el singur? Din picătura din care s-a creat, de ceea ce a fost în ea de lanţul nesfârşit al eredităţilor?

De ce poartă el pedeapsa atâtor dorinți de care nu are vină?”

Hortensia Papadat Bengescu (8 decembrie 1876 – 5 martie 1955),
Femeia în fața oglinzii

pedeapsa-dorintelor

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Lili

    Nu trebuie sa te regasesti in literatura , trebuie s-a citesti pregatit ca pentru a descoperi sublimul. Si-l vei gasi, si-l vei simti lichefiindu-se prin vene, minunandu-te de harul unora, infiorat de creatia lor.

Adaugă comentariu