Pe 20 ianuarie 2018 Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane a împlinit opt ani de la înființare. De-a lungul activitatății, asociația a organizat mai multe evenimente și proiecte de artă dintre care cele mai importante sunt cele din programul GrowArt în intervalul 2011-2013, festivalul Bucharest Art Week ajuns la a cincea ediție sau centrul cultural ARTHUB.
Istoria proiectului ARTHUB începe în anul 2013. În ciuda succesului și numărului mare de evenimente, casa care găzduia hub-ul s-a dovedit neîncăpătoare. Din 2014 echipa ARTHUB a căutat un nou spațiu, apt să susțină misiunea și obiectivele proiectului iar în 2016 acesta a fost găsit la etajul 4 al Clădirii Piața Latină (b-dul Carol I nr.61). Aici, după 6 luni de șantier, în luna ianuarie 2017 au fost date în folosință primele trei ateliere ale centrului ARTHUB. În acest moment, în ARTHUB funcționează unsprezece ateliere individuale, două spații de lucru în comun și o cafenea. Numărul artiștilor rezidenți a ajuns la 23 iar cel al artiștilor asociați la 7. Cu ocazia dublei aniversări, a asociației și a hubului, și în urma unui șir de consultări și al unui efort colectiv al membrilor, ARTHUB a căpătat o nouă identitate și alege să se poziționeze ca fiind comunitatea condusă în mod participativ și democratic de către artiști independenți emergenți. Alegem să lucrăm împreună, ne stabilim propriile reguli și standarde, invităm publicul într-un dialog activ, susținut.
Artiștii rezidenți ARTHUB sunt în ordinea sosirii: Nona Șerbănescu, Andrei Jindiceanu, Angela Bontaș, Maia Ștefana Oprea, Samir Vancica, Luminița Mihai, Răzvan Radu, Ana Maria Tudor, Alexandru Grigorescu, Laurențiu Năstasă, Sofian Moumene, Wams, Fabiola Stoi, Horia Jindiceanu, Elena Andrei, Emilian Bratu, Adrian Laie, Ana Crăciun Lambru, Irina Petreanu, Tudor Luba, Elena Dobîndă, Alexandra Radu, Mihaela Flueraș. Artiști asociați ARTHUB: Fifea Alexandru, Oana Jindiceanu, Anca Boeriu, Selma Dragoș, George Vasilescu, Cristina Iacob, Cătălina Codreanu, Anastasia Comănescu . Echipa de proiect: Sorina Dărăbanțiu (istoric de artă), Ana Catina (comunicare), Cristina Dobrotă (comunicare).
Pe termen lung ARTHUB are toate șansele să devină o comunitate artistică etalon pentru București. Toate premisele sunt întrunite. Dar actul artistic este întotdeauna un proces ce implică atât creatorul cât și publicul. De aceea și nu numai, asociația lansează cea mai amplă campanie de strângere de fonduri din istoria sa, oferind zeci de recompense susținătorilor precum participarea la evenimente, cursuri, prelegeri și posibilitatea achiziției de lucrări de artă la prețuri excepționale.
Investiția totală în ARTHUB incluzând cheltuieli de amenajare și cheltuieli administrative precum chiria, electricitatea și curățenia cumulează peste 75.000,00 euro proveniți în proporție covârșitoare din contribuțiile inițiatorilor și membrilor. Nimeni din echipa ARTHUB nu a primit vreodată salariu pentru munca full-time depusă în cadrul proiectului. În acest moment, cheltuielile curente ale ARTHUB sunt acoperite din contribuțiile artiștilor rezidenți, oferind proiectului garanția sustenabilității pe termen mediu-lung. Însă pentru finalizarea lucrărilor de amenajare ale spațiului, dotarea atelierelor comune, sistem de climatizare, promovarea galeriei de artă, o minimă remunerație pentru echipa proiectului și alte cheltuieli urgente ale hubului, mai este nevoie de încă cel puțin 30.000,00 euro. ARTHUB funcționează în prezent alimentat de entuziasmul membrilor săi, însă precaritatea financiară sabotează activitatea comunității și dezvoltarea sănătoasă a proiectului la adevăratul său potențial.
Cei interesați să se implice în dezvoltarea ARTHUB Buhcarest sunt invitați să afle cum o pot face accesând site-ul arthub.ro, grupul de Facebook ARTHUB, pagina de Facebook a proiectului sau campania de strângere de fonduri de pe Patreon .
Campania de strângere de fonduri pentru ARTHUB a demarat pe 22 ianuarie 2018 și se încheie pe 9 martie 2018. Evenimentele imediat următoare ce vor avea loc la ARTHUB pentru strângere de fonduri sunt:
28 ianuarie 2018, ora 12:00 – Tur ghidat al atelierelor. Deschid atelierele: Angela Bontaș, Maia Ștefana Oprea, Luminița Mihai, Samir Vancica, Elena Andrei, Wams și Adrian Laie. Ghid: Nona Șerbănescu. Participanții primesc din partea organizatorilor o surpriză artistică, un calendar 2018 în ediție limitată. Vinul, cafeaua și gustările sunt din partea casei. Intrarea este 100 lei pentru adulți, 50 de lei pentru adolescenți și gratuit pentru copii.
6 februarie 2018, ora 19:00 – prima prelegere din seria Artiste în modernism și contemporaneitate: „Privire oblică pe harta constituirii modernității în viziunea criticii feministe” Lector Sorina Dărăbanțiu. Acces: 25 lei include o băutură caldă.
14 februarie 2018, ora 21.30 – petrecere tematică ”Din dragoste pentru artă” , Andymalic DJ rezident ARTHUB, accesul pe bază de rezervare, tema: personaje din tablouri celebre. Acces: 50 lei include consumație de toată suma.
22 februarie 2018, ora 19:00 – ”Solidar ARTHUB” licitație de artă plastică pentru susținerea proiectului ARTHUB. Cei mai importanți artiști ai momentului pun în vânzare lucrări de portofoliu la prețuri de pornire excepționale.
Alte evenimente vor fi anunțate în cel mai scurt timp pe paginile inițiativei.