Festivalul NexT prezinta trei programe de excepție

Începând cu cea de-a cincea ediție, care va avea loc în perioada 6-10 aprilie, Festivalul Internațional de Film NexT adaugă pe lista partenerilor prestigiosi numele celui mai important festival de scurtmetraj din lume: Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.

Berik, premiatul film al lui Daniel Joseph Borgman, va fi prezentat la NexT 2011.

Cu o tradiție de peste 30 de ani, Festivalul Internațional de la Clermont-Ferrand este cel mai mare eveniment de gen și al doilea festival din lume ca număr de spectatori, după Festivalul de la Cannes.

Anul acesta, NexT aduce la București filmele câștigătoare ale recentei ediții a Festivalului de la Clermont-Ferrand, încheiate la sfârșitul lunii februarie, dar și titluri din palmaresul de anul trecut.  Printre  titlurile care vor fi prezentate se numără atât scurtmetrajul câștigator al Marelei Premiu în 2010, Blue Sofa, regizat de trio-ul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder, cât și filmul câștigător al Marelui Premiu de anul acesta: Tremblay-en-France, regizat de Vincent Vizioz.

Festivalul de la Clermont-Ferrand va fi prezent la NexT nu numai printr-un program de filme premiate, cât și prin participarea lui Christian Guinot ((Christian Guinot este unul din fondatorii Festivalului de la Clermont-Ferrand, iar in prezent este membru al comitetului de selecţie națională, internaţională şi selecţioner al programelor speciale, precum: African Perspectives (1990-1998), Fantasy Retrospective (1997), Elvis Presley (1999), Alfred Hitchcock (2001), François Truffaut (2004), Christmas (2006), South Africa (2007), Dutch Retrospective (2009), Zombies, Vampires and other Undead (2010).)),  personalitate marcantă din lumea cinematografiei și membru al juriului NexT 2011.

[citat]Programul Short Matters al Academiei Europene de Film (European Film Academy – EFA), inaugurat la ediția NexT din 2010, va prezenta și anul acesta scurtmetrajele nominalizate la “Oscarurile europene”.[/citat]

Secțiunea cuprinde 14 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2010 în cadrul a 14 festivaluri europene recunoscute pentru competițiile puternice de scurtmetraj. Programul va include și câștigătorul Premiului Academiei Europene pentru Cel mai bun film de Scurtmetraj, drama Hanoi-Warsaw, regizată de Katarzyna Klimkiewicz. Filmul, o poveste despre călătoria plină de umilință și violență a unei imigrante vietnameze,  a facut parte în 2010 din competiția NexT, iar anul acesta spectatorii vor putea să îl vadă sau revadă la București. Filmele din programul Short Matters vor fi prezentate de o altă invitată de seamă a festivalului NexT:  Stefanie Roders, coordonatoarea secțiunii de scurtmetraj din cadrul Academiei Europene de Film.

Partenerul de tradiție al festivalului NexT, prestigioasa secțiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va aduce la București scurtmetraje din cea mai recentă competiție a sa, printre care și premiatul film Berik (regia Daniel Joseph Borgman), o poveste despre înțelegere și prietenie, plasată într-un orășel din Kazahstan.

Acestea sunt doar câteva din programele puternice, de renume, cu care Festivalul Internațional de Film NexT își așteaptă publicul cinefil la Cinema Scala și Cinema Elvira Popescu în București și la care se vor adăuga alte proiecții care cu siguranță vor trezi interesul spectatorilor.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Festivalul International de Film NexT beneficiază și în acest an de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT. Parteneri:  JTI, Cărturești, Stage Expert, Abis, Noumax, HBO, Corcova, Stella Artois, UPS, Coyote Café. Sustinut de: UTV, Radio 21, Adevărul, Adevărul de Seară, Cocor Media Channel. Parteneri media:  Dilema Veche, Academia Cațavencu, Tabu, 24 FUN, Decât o Revistă, Oops Media.

Parteneri media online: Cinemagia, realitatea.net, voxpublica.ro, 24fun.ro, filmreporter.ro, filmetari.com, CineFan.ro, veiozaarte.ro, metropotam.ro, feeder.ro, tabu.ro, webcultura.ro. Parteneri media NexT Kids: Minimax TV, Itsy Bitsy, Noriel Maxim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu