Festivalul International de film NexT, editia a cincea

Cea de a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 6-10 aprilie, în București. Ca și la edițiile anterioarea, cinematograful Scala rămâne principala locație a evenimentului.

NexT 2011 înseamnă o competiție puternică, programe în afara competiției deja tradiționale, dar și câteva secțiuni nou-nouțe, prezentate în premieră, care cu siguranță vor uimi, intriga, amuza și provoca publicul bucureștean.

Mai mult, din programul NexT lipsesc seminariile la care sunt invitați toti cei care doresc să se întâlnească cu nume marcante ale cinematografiei autohtone și internaționale. Dedicate regiei, sound-design-ului, producției de film și – în mod special anul acesta – criticii de film, seminariile NexT sunt prezentate de JTI și se vor desfășura în Mansarda Cărturești.

[citat]Premiile Festivalului[/citat]

Filmele selecționate în competitie vor concura pentru Trofeul NexT, Premiul «Cristian Nemescu» pentru cea mai bună regie, Premiul «Andrei Toncu» pentru cea mai bună coloană sonoră, Premiul pentru cel mai bun film românesc şi Premiul publicului.

Ca de obicei, realizatorii filmelor din competiție  vor fi prezenți la București, pentru întâlnirea cu publicul NexT. Competiția NexT va cuprinde maximum30 de titluri selecționate, dintre cele peste 1000 înscrise, de criticul de film Andrei Gorzo în colaborare cu Irina Trocan ((Studentă în anul II a secției de Comunicare Audiovizuală din cadrul UNATC, Irina Trocan este câștigătoarea concursului de critică de film inițiat de NexT anul trecut în parteneriat cu Festivalul Internaționalal Filmului Francofon de la Namur și reprezentanta României în juriul Emile Cantillon al aceluiași festival)).

[citat]Noutăți NexT 2011[/citat]

Una dintre noutățile pe care NexT le pregătește anul acesta publicului este o proiecție specială cu filme din competiția celui mai important festival de scurtmetraj din lume. Cu o tradițiede peste 30 de ani, Festivalul de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand devine începând cu 2011 un alt partener prestigios de al cărui sprijin NexT se poate bucura, alături de Academia Europeanăde Film și secțiunea Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes.

Prezent pentru prima dată la NexT anul trecut, programul Short Matters al Academiei Europene de Film va prezenta anul acesta scurtmetrajele nominalizate la Oscarurile Europene în 2010. De asemenea, Semaine de la critique, partener al Festivalului NexT încăde la prima ediție, aduce și anul acesta la București filmele din cea mai recentă competiție de scurtmetraj a sa.

Secțiunea Și ei au fost NexT Generation – cu o schimbare de concept începând de la ediția precedentă– va prezenta un lung metraj de debut realizat de un tânăr cineast aflat în competiția NexT în anii trecuți. Astfel, festivalul își atinge unul din obiectivele sale: acela de a urmări evoluția concurenților săi și de a le oferi expunere celor care fac pasul de la scurt la lung metraj.

Prietenii Festivalului/ Festival Friends– program de scurtmetraje realizate de apropiații festivalului – va fi prezent și anul acesta în agenda NexT și va conține filme-surpriză semnate de nume deja cunoscute publicului.

Programul Cristi & Otto, dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu și sound-designer-ul Andrei Toncu, va avea anul acesta o abordare cu totul și cu totul diferită: publicul va fi invitat la aceste proiecțiinu în sala de cinema, ci în locații neconvenționale din câteva dintre cartierele bucureștene.

NexT Kids revine cu un scurt program de filme și un lung program de jocuri pentru copii, recreând și anul acesta o atmosferă de poveste pentru cei mici, cu personaje fantastice și jocuri distractive, care vor trezi curiozitatea copiilor pentru imagini și sunete.

Pe lângă acestea, Festivalul NexT își așteaptă publicul cu o serie de surprize care vor fi dezvăluite  una câte una până la începerea celei de-a cincea ediții, pe 6 aprilie.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale. Festivalul International de Film NexT beneficiază și în acest an de sprijinul Centrului Naționalal Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu