Incepand de maine, Bucurestiul este NexT!

Doar o zi mai desparte publicul bucureștean de cel mai mare festival de scurtmetraj din țară: Festivalul Internațional de Film NexT. O competiție de neratat, programe diverse pentru toate vârstele și gusturile dar la fel de irezistibile, întâlniri cu nume importante din cinematografia autohtonă și internațională – asta a pregătit NexT publicului între 6 și 10 aprilie, în locatiile în care se va desfășura festivalul: Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu și Mansarda Cărturești.

Miercuri, de la ora 18:30 la Cinema Scala va avea loc gala de deschidere a festivalului care va începe în forță cu primul calup din competiția NexT. Cei prezenți la gală vor putea viziona scurtmetraje deja premiate la festivalurile internaționale precum: Deeper than Yesterday/ La tot mai mare adâncime (r. Ariel Kleiman, Australia, 2009) câștigător al Premiul Kodak pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes sau The Drawer and the Crow/ Sertarul și corbul (r. Frederick Tremblay, Canada, 2009) o animație emoționantă, câștigătoare a Premiului pentru cel mai bun film canadian la Festivalul Internațional de Animație din Ottawa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yM7j6D2EqUo[/youtube] Din program nu lipsește unul din cele patru scurtmetraje românești din competiție – Adulter (r. Peter Kerek, România, 2010), alături de The Chronoscope/Cronoscopul (r. Andrew Legge, Irland, 2009) un pseudo-documentar despre o invenție ce ar putea să schimbe istoria lumii așa cum o știm noi, The Great Race/Marea cursă (r. Kote Camacho, Spania, 2010), Sunset from a rooftop/Apus văzut de la fereastră (r. Marinus Groothof, Olanda, 2009) și Elena (r. Yannick Muller, Franța, 2010). Regizorii și sound-designerii filmelor din competiție vor fi prezenți la București, pentru întâlnirea cu publicul NexT.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EiPAkcsqgFo[/youtube] Prima zi de NexT se va încheia cu o comedie americană spumoasă, Cold Souls (r. Sophie Barthes, 2009) parte a secțiunii Și ei au fost NexT Generation, care va fi proiectată de la ora 22:00 tot la Cinema Scala. Cold Souls, un film extrem de amuzant după criticii de la New York Times, a fost selecționat la Sundance în 2009 iar în rolurile principale îi are pe cunoscuții actori Paul Giamatti și Emily Watson.

Cea de-a doua locație a festivalului, Cinema Elvira Popescu îi așteaptă mâine pe cinefili de la ora 20:00 cu primul calup al secțiunii Short Matters – care prezintă scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film.

Ziua următoarea deschiderii festivalului va da startul și la seminariile NexT prezentate de JTI și recomandate de Decât o Revistă, care vor avea loc la Mansarda Cărturești. Festivalul NexT  va continua cu programele de competiție dar și cu secțiunile în premieră anul acesta: Focus Clermont Ferrand – cu scurtmetraje din palmaresul celui mai important festival de scurtmetraj din lume, Oscars Night – proiecți eveniment cu scurtmetrajele câștigătoare la Oscar în ultimii cinci ani, programul Necenzurat cu scurtmetraje îndrăznețe, iar pentru pasionații de tehnologii interactive programul New Trends, New Technologies. Secțiunea de suflet a festivalului, Cristi & Otto: Filme de Cristian Nemescu și Andrei Toncu, se mută de anul acesta în campusurile universitare, în Regie și la ASE.

Abonamentele și  biletele pentru Festivalul NexT 2011 s-au pus în vânzare în rețeaua TicketFan (în magazinele Flanco și la Librăria Engleză Anthony Frost) și pe www.ticketfan.ro. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente și bilete iar studenții beneficiază de preț redus. Festival Pass-ul costă 100 de lei (80 de lei pentru studenți) și este valabil pentru toate proiecțiile din timpul Festivalului NexT, mai puțin programul Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi și catalogul festivalului și geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf. Abonamentul de 10 proiecții costă 80 de lei (60 de lei pentru studenți) iar cel de 5 proiecții 40 de lei (25 lei pentru studenți). Biletul de 1 proiecție este 10 de lei (7 lei pentru studenți). Biletul pentru programul special Oscars Night costă 15 lei în avans, respectiv 20 de lei în ziua proiecției și include și accesul la petrecerea Red Carpet din Coyote Cafe. Biletul pentru NexT Kids costă 5 lei iar însoțitorii de grup (grupuri peste 5 copii) au accesul liber.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu