Seminariile Festivalul Internațional de Film NexT

Au mai rămas doar câteva zile până la începerea celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT, iar programul se anunță mai bogat ca niciodată. Pe lângă competiție, seminariile NexT completează agenda celui mai important eveniment cinematografic al primăverii cu întâlniri și discutii cu nume importante din cinema-ul autohton și internațional. Prezentate, ca și anul trecut, de JTI și recomandate de Decât o Revistă, seminariile NexT vor avea loc între 7 și 9 aprilie, la Mansarda Cărturești.

Dedicate regiei, sound-design-ului, producției de film și – în mod special anul acesta – criticii de film, seminariile NexT vor aduce la Mansarda Carturesti invitați de seamă și teme de discuție actuale. În centrul seminariilor de anul acesta se află critica de film. Cu o perioadă de desfășurare de trei zile, Seminariile vor atinge subiecte de interes precum: Critica de film – canale clasice versus new media, Rolul criticului de film azi ca formator de opinie și Cum poate un tânăr să devină critic de film azi?, 10 ponturi: ce să NU faci ca începător când scrii despre filme, dacă vrei să-ți construiești o cariera în domeniu. Printre invitații la seminariile de critică se numără Boyd van Hoeij (editor la revista americană Variety, colaborator al IndieWire și corespondent al portalul european de cinema cineuropa.org), Sydney Levine (editor pentru IndieWIRE, susţine cursuri la UCLA Extension Film and Business Schools, Woodbury University, Deutsche Welle Akademie, Berlinale Talent Campus şi nu numai), Jacky Goldberg (regizor de origine franceză, producător şi critic de film, scrie pentru revista cultural săptămânală Les Inrockuptibles), Marian Masone (producător al Festivalului de Film de la New York), Christian Guinot (fondator al Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, membru al comitetului de selecţie internaţională), Paul Brunick (editor al revistei Film Comment şi colaborator al New York Times, Slant şi Bomb). La seminariile de critică nu vor nici lipsi nici criticii români Magda Mihăilescu, Dana Duma, Andrei Crețulescu, Mihai Chirilov, Andrei Gorzo, Luiza Vasiliu și Cristi Luca.

Seminarul de regie de film îl va avea invitat pe Marian Crișan (prezent la NexT 2011 cu scurtmetrajul Camelia în secțiunea Festival Friends, prezentată de HBO și cu lungmetrajul de debut Morgen în programul Și ei au fost NexT Generation), seminarul de sound design va fi susținut de Jean Umansky (care a lucrat împreună cu Nikita Mihalkov și Jean Pierre Jeunet, semnând printre altele sunetul pentru Amelie), la seminarul de scenaristică vor fi prezenți Richard Kwietniowski (primul său lungmetraj Love and Death on Long Island, cu John Hurt şi Jason Priestley, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, iar filmul Owning Mahowny, cu Philip Seymour Hoffman şi Minnie Driver, a fost prezentat la Sundance şi Berlin) și Tamas Zanyi (sound designer pentru filme precum: Taxidermia de György Pálfi,  With a Little Patience de Laszlo Nemes – câștigător al Premiului “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie la NexT 2010 şi The Gentleman Takes His Leave de Laszlo Nemes – prezent în competiția NexT 2011). Iar seminarul de producție de film îi va avea ca invitați pe Marie Dubas (producător de scurtmetraje pentru compania pariziană Petit film) și David Collins (directorul renumitei companii de producţie  independente Samson Films, din Irlanda, care a realizat și musicalul Once, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun cântec original în 2008).

Pe lângă seminariile de regie, scenaristică, producție și critică de film din cadrul NexT, tot la Mansarda Cărturești vor avea loc prezentările MEDIA Desk Romania și Berlinale Talent Campus. Prezentarea MEDIA se va axa pe noutățile oferite de Programul MEDIA în 2011, cu accent pe cele mai recente programe MEDIA dedicate formării profesioniștilor din domeniul audiovizualului. Matthijs Wouter Knol, coordonatorul programului Berlinale Talent Campus din 2008 va veni la București cu o prezentare despre Beneficiile networking-ului.

Accesul la seminariile Festivalului Internațional de Film NexT este liber.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu