Critica de film: canale clasice versus new media – aceasta va fi una dintre temele de discuție din cadrul primei zile a seminariilor NexT.
O temă de discuție care se va bucura de prezența unor invitați de excepție, după cum am putut afla ieri de la Ada Solomon (directorul Festivalului NexT), Andrei Gorzo (directorul artistic al festivalului) si Yvonne Irimescu (coordonatorul Festivalului), în cadrul conferinței de presă organizate la Ceainăria Cărturești.
Iată, în continuare, o scurtă prezentare a invitațiilor străini care vor participa la seminarul Critica de film: canale clasice versus new media. Și tot atâtea motive pentru a nu rata seminariile NexT.
Boyd van Hoeij este critic de film freelance. Scrie pentru revistele Variety (SUA), Winq (Olanda) şi Mate (UK şi SUA) şi este, de asemenea, corespondent al portalul european de cinema cineuropa.org. Colaborează regulat cu International Film Guide (UK), Filmkrant (Olanda) şi indieWIRE (SUA). Lucrările sale au fost traduse în zece limbi, inclusiv română. Cartea sa 10/10, despre zece regizori contemporani francofoni din Belgia a apărut în septembrie 2010.
Jacky Goldberg este regizor de origine franceză, producător şi critic de film. Scrie pentru revista culturală săptămânală Les Inrockuptibles, în mare parte despre filmele americane mainstream şi filme de autor internaţionale. A regizat trei scurtmetraje, ultimul, intitulat Far From Manhattan, a fost terminat în 2010. De asemenea, produce un documentar despre cinemaul cambodgian, împreună cu propria companie, Vycky Films.
Sydney Levine a fondat, în 1988, FilmFinders. În 2006 compania a fost preluată de Withoutabox şi, în 2008, de IMDb. Levine scrie despre film pentru IndieWIRE, ţine cursuri la UCLA Extension Film and Business Schools, Woodbury University, Deutsche Welle Akademie, Berlinale Talent Campus şi a predat la The New School of Social Research din New York, precum şi la MAIA, The Binger Institut, Cannes Market First Timers, şi este frecvent moderator pentru workshopuri şi seminarii.
Paul Brunick este editor al revistei Film Comment şi colaborează cu New York Times, Slant şi Bomb. După încheierea studiilor în cinema şi limba engleză la Wesleyan University, Brunick a urmat cursurile Universităţii din New York, Departamentul de Film. Lucrând anterior ca editor al site-ului Unigo.com, în prezent dezvoltă un proiect online care va acoperi filmele difuzate în New York City. Aria sa de interes cuprinde clasicele filme de Hollywood, cultura new media şi reportajele de amploare şi comentariile.
Seminariile NexT au loc între 7 și 9 aprilie în mansarda Cărturești și, ca și anul trecut, au ca partener cultural JTI România.