Patru școli neobișnuite

1. Școala elevilor neascultători

Se numește ALPHA și este o școală în care elevii sunt încurajați să fie mereu neascultători. Și chiar mai mult: nu există examene sau lucrări de control, nu există programă și, mai ales, nu există teme pentru acasă. La ALPHA copiii sunt cei care decid ce activități au chef să desfășoare, iar clasele nu sunt formate pe criterii de vârstă, ci pe afinitățile copiilor față de un anumit subiect. Iar principala sarcină a profesorului este de a nu interfera. În cazul în care apare vreun anumit de conflict, se formează un comitet format din reprezentanți ai profesorilor și elevilor, în cadrul căruia este căutată o soluție care să mulțumească ambele părți. În plus, periodic, au loc întruniri ale copiilor în care aceștia au dreptul de a-și exprima opiniile cu privire la managementul școlii și la modul de îmbunătățire al sistemului de funcționare. Mai multe despre ALPHA puteți citi aici.

2. Școala cursurilor opționale

La Brooklyn Free School (BFS), cursurile sunt opționale (și adesea predate de alți elevi). BFS se definește drept o școală cu adevărat democratică, prin urmare, “nu există cursuri obligatorii, evaluări sau teme, iar elevii, indiferent de vârstă, sunt ei înșiși responsabili de propria educație și de propriul progres”. Pentru că “BFS crede că tuturor elevilor trebuie să li se ofere responsabilitatea de a decide în aceste privințe”.

3. Școala fără manuale școlare

La Blue School nu există o oră stabilită de venire la școală, nu există programă și nu există școli. Și aceasta pentru că la Blue School, întregul proces de învățare are loc prin intermediul jocurilor. Partea mai puțin amuzantă este aceea că taxa anuală este de 32.000 USD. Și că tot mai mulți părinți se plâng de faptul că, deși devin specialiști în arta jocurilor, copiii nici măcar nu învață să citească.

4. Școala jocurilor în aer liber

La școala Play Moutain Place regula este de a se face nici o presiune asupra copiilor. De niciun fel. Un exemplu: copiii pot purta scutece cât timp au chef. Orele de clasă au loc mai ales în aer liber și acestea includ, între altele, îngrijirea animalelor de companie.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Nicula Gabi

    5. Scoala romaneasca, in care elevii nu sunt considerati fiinte ci produce in serie .

Adaugă comentariu