Ateneul Român: șapte lucruri mai puțin cunoscute

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Și trei fotografii de odinioară.

1. Deși astăzi când spunem Ateneul Român ne gândim la zona centrală a Bucureștiului, în 1886, atunci când s-a început construcția sa, amplasamentul a fost vehement criticat “căci locul ales era socotit ca fiind prea departe de centrul orașului și foarte greu de ajuns, mai cu seamă iarna. Nu avea statul destule terenuri centrale, trebuia oare neapărat ales acest loc la marginea orașului?”.

2. Planurile clădirii au fost realizate de Charles Garnier, primul dintre arhitecții francezi care au lucrat în România, autor, între altele al Opéra Garnier din Paris și al vechii clădiri a Băncii Naționale.

3. Clădirea Ateneului Român are formă rotundă deoarece a fost construită pe fundația deja turnată a unui circ: “Palatul Ateneului Român a fost înălțat deasupra unor temelii demult existente și pregătite pentru un circ cu manegiu de cai. Astfel i-a fost ca și impusă forma sa circulară, care dealtminterea este cu totul potrivită pentru o sala de conferințe și de concerte”. (Albert Galleron)

4. Clădirea Ateneului Român a fost inaugurată în data de 14 februarie 1888.

5. Cele șase coloane ale fațadei au 12 metri înălțime și sunt identice în dimensiuni cu cele ale Erechteionului din Atena.

6. Fondurile necesare pentru construcția orgii de concert au fost strânse la inițiativa lui George Enescu (în anul 1935).

7. Din anul 2007, Ateneul Român este una dintre clădirile care fac parte din Patrimoniul Cultural European.

Ateneul Român în 1901

Ateneul Român în 1906

Ateneul Român în 1941

(sursa: Wikipedia)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu