Autoritatea Nationala a Vamilor, cu sprijinul JTI, instruieste agenti vamali din Republica Moldova

20 de agenti vamali din Republica Moldova au finalizat un stagiu de pregatire pentru echipele mobile, vizand desfasurarea operatiunilor de control in trafic. Agentii moldoveni au fost instruiti in cadrul Centrului de formare din Giurgiu, de catre Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania, cu sprijinul JTI.

“Autoritatea Nationala a Vamilor va consolida dialogul institutional si va creste numarul actiunilor comune cu autoritatile vamale din tarile vecine, in contextul in care securizarea granitei de est a Uniunii Europene este o prioritate. De asemenea, ANV va continua sa colaboreze cu institutiile interne si internationale de aplicare a legii si cu mediul de afaceri onest. Eforturile concertate ale autoritatillor, imbunatatirea cadrului legislativ, precum si colaborarea dintre institutiile competente in combaterea contrabandei si industria tutunului dau rezultate. Conform datelor din luna iulie ale companiei de cercetare Novel, piata neagra a tigaretelor a coborat sub pragul de 13%. Rezultatul este remarcabil daca facem o comparatie cu luna ianuarie a anului 2010, cand contrabanda atinsese nivelul record de 36,2% din totalul pietei. Prioritatile autoritatii vamale romane vor ramane in continuare combaterea traficului ilicit cu tigarete, produse energetice si alcool, in perioada urmatoare intensificandu-se actiunile de combatere a gruparilor infractionale organizate si a fraudelor vamale”, a declarat Dorel Fronea, Seful Autoritatii Nationale a Vamilor.

“Reducerea contrabandei determina cresterea pietei legale si implicit a contributiei industriei tutunului la bugetul statului. Un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro. Limitarea comertului ilicit permite, de asemenea, producatorilor de tigarete sa faca investitii, sa creeze locuri de munca si, astfel, sa plateasca mai multe taxe. Pentru ca piata neagra sa scada si pe viitor, legislatia trebuie sa fie imbunatatita in continuare, Calendarul de majorare a accizelor, publicat in Codul Fiscal, sa fie respectat si dialogul cu institutiile de aplicare a legii continuat in acelasi ritm”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania & Moldova.

JTI a fost prima companie de tutun din Romania care a semnat, in 2005, un Protocol de colaborare in scopul combaterii comertului ilicit cu tigarete, cu ANAF. Ulterior, colectarea accizelor a fost transferata de la ANAF in responsabilitatea ANV, asadar JTI Romania a semnat, in 2008, un Protocol de colaborare si cu acesta institutie, document care este in vigoare si in prezent. Principiul de baza al Protocolului il reprezinta sprijinul mutual in lupta impotriva contrabandei cu tigarete. JTI a semnat un Protocol similar si cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Colaborarea JTI cu autoritatile nationale este parte a unei strategii globale de parteneriat cu institutiile competente, in scopul combaterii contrabandei. Astfel, reprezentanta JTI din Republica Moldova a donat Serviciului Vamal din aceasta tara, suma de 20.000 de euro, necesara achizitionarii de echipamente tehnice. De asemenea, compania a donat Serviciului Vamal din Moldova un mijloc de transport dotat cu echipament special de control antifrauda, precum si patru echipe canine pentru combaterea traficului ilegal cu produse din tutun.

In 2007, JTI a incheiat cu Comisia Europeana un Acord pentru combaterea comertului ilicit, pe o perioda de 15 ani, in valoare de 400 milioane dolari. Potrivit acestui document, in cazuri de confiscari mai mari de 50.000 de bucati tigarete, compania producatoare plateste integral diferenta de taxe dintre statul in care au fost confiscate si statul pentru care erau destinate. In cazul in care confiscarile totalizeaza, intr-un an, 90 milioane bucati, diferenta de taxe e platita de patru ori.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu