“In viata mea niciunde nu am fost mai fericit decat intr-o biblioteca”

“Câteva amănunte care mă supără zilnic: de pildă, că românul este singurul cetăţean din Europa care scuipă pe stradă.”

“În viaţa mea niciunde nu am fost mai fericit decât într-o bibliotecă. Dacă aş aduna orele pe care le-am petrecut în biblioteci, cred că ar reprezenta un sfert din viaţă. Sunt fericit în biblioteci.

Scriu foarte încet, dar cu toate acestea îmi ia mult mai mult documentarea decât scrisul. Aş zice chiar că documentarea îmi ia de zece ori mai mult decât scrisul. (…)Sunt destul de frustrat, că, de exemplu la Biblioteca Naţională de la Paris, nu-ţi mai dă în mână cartea veche originală şi trebuie să citesc pe computer: este obositor pentru ochi şi  ştirbeşte elementul emoţional, fiindcă orice carte de acum 300 de ani are ea însăşi o poveste pasionantă şi adesea câte o dedicaţie către un personaj mare al istoriei. Pentru oricine scrie, emoţia literară este extrem de necesară. Un bun istoric, fără emoţia istoriei, nu poate scrie o carte bună.

Câteva amănunte care mă supără zilnic: de pildă, că românul este singurul cetăţean din Europa care scuipă pe stradă. Printre lucrurile care mă enervează cel mai mult este şi acela că văd mulţi români nebărbieriţi pe stradă. În Europa modernă ori îi vezi cu barbă, ori îi vezi proaspeţi, bărbaţi o săptămână întreagă nebărbieriţi doar în România vezi. Ţine de manierele noastre balcanice de neciopliţi.”

(Fragmente din interviul acordat de Neagu Djuvara, în data de 25 iulie 2011, cotidianului România liberă.)

Neagu Djuvara este licențiat în istorie și drept la Sorbona, are un doctorat în drept pe care l-a obținut în 1940 și un doctorat in filosofia istoriei. În 1937, s-a căsătorit, în Franța, cu France Henriette Marie Gaillet, fiica generalului Jean Baptiste Estienne (inventatorul tancului de luptă).

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. gabriela

    toata admiratia mea pentru Neagu Djuvara.

Adaugă comentariu