Dans contemporan printre cumpărătorii dintr-un mall bucureștean

Pentru al treilea an consecutiv, Asociația “Friends of Opera” a organizat un eveniment special, pentru a celebra “Zilele Europene ale Operei”.

După happening-ul din 2011, de la “Caru’ cu bere” din Capitală, menit să suscite interesul publicului față de muzica lirică, urmat, anul trecut, de un eveniment mai puțin obișnuit organizat în Centrul Vechi al Bucureștiului, dedicat dansului, în acest an, pe 11 mai, “Friends of Opera” a adus un nou un omagiu artelor spectacolului, într-unul dintre mall-urile bucureștene.

Deghizaţi în anonimi cumpărători sau vizitatori ai Centrului comercial Băneasa, dans-actorii “Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” (patronată de Fundaţia Art Production şi de compania JTI, în calitate de partener principal) i-au surprins pe cei prezenţi sâmbătă, 11 mai 2013, ora 17.00, în zona aglomerată de la parterul mall-ului.

În acest spaţiu aflat într-un aparent paradox cu genul promovat, artiștii s-au desprins din public şi au interpretat momentele coregrafice din viitoarea premieră a Teatrului Bulandra, in viziunea irepetabilului Gigi Căciuleanu “La Follia in William Shakespeare”.

Dans-actorii le-au dezvăluit celor care au căutat câteva ore de relaxare că lumea feerică a dansului poate vrăji prin emoţia transmisă, prin frumuseţea mişcării perfecte şi, nu în ultimul rând, prin profesionalismul interpreţilor. Mesajul a fost limpede: dansul este parte a vieţii, ne îmbogăţeşte şi ne umanizează. Chiar dacă nu-l putem practica noi înşine, putem căuta dansul şi ne putem bucura de el şi de jocul autocunoaşterii.

În acest an, pe 11 şi 12 mai, peste 100 de companii şi asociaţii de pe bătrânul continent celebrează “Zilele Europene ale Operei“. Tema celei de-a şaptea ediţii a “Zilelor Europene ale Operei”, este “Opera: teren de joacă” şi invită pe toată lumea să participe şi să-şi însuşească diverse forme ale artei. Jocul este o activitate esenţială pentru creaţie şi umanism. El deschide porţile spre o societate culturală şi creativă. “Opera: teren de joacă” creează un spaţiu comun, în care arta şi societatea se pot întâlni în mod fericit şi firesc.

Alegerea Asociaţiei “Friends of Opera” de a prezenta publicului un fragment din Shakespeare nu a fost deloc întâmplătoare, întrucât, aşa cum însuşi dramaturgul spunea, “Lumea-ntreagă e o scenă, iar noi toţi nişte actori”, anticipând, parcă, tema propusă de organizatorii “Zilelor Europene ale Operei” din acest an. Să ne jucăm, deci!

Asociaţia “Friends of Opera” a fost înfiinţată de un grup de iubitori ai genului liric, convinşi că prezentul Operei are nevoie de catalizarea tuturor energiilor pentru a asigura viitorul primei scene lirice a ţării. Principala misiune a Asociaţiei este de a strânge fonduri private pentru promovarea şi susţinerea activităţilor culturale ale ONB. Asociaţia a fost lansată la sfârşitul anului 2010, printr-un eveniment de strângere de fonduri, destinate deschiderii unui magazin de suveniruri în foaierul Operei, după modelul marilor teatre lirice din lume. Un alt proiect demarat cu sprijinul Asociaţiei este “Falling Angels”, în coregrafia celebrului Jiri Kylian. Află cum poţi deveni Prieten al Operei pe www.friendsofopera.ro.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu