Cel mai norocos ghinionist din lume

Încă o dovadă că “viața bate filmul”.

Frane-SelakPână la 33 de ani, viața lui Frane Selak (născut în 1929), un profesor de muzică din Croația, a decurs aproape banal. Apoi, lucrurile au prins a deveni aproape incredibile.

În 1962, în timp ce călătorea de la Sarajevo la Dubrovnik, trenul în care se afla a deraiat și plonjat în apa rece ca gheața a râului din apropierea liniei ferate. 17 pasageri au murit în timpul accidentului, Frane Selak a scăpat însă doar cu o fractură la braț și a reușit să salveze înotând până la mal.

În 1963, în timpul primei sale călătorii cu avionul, ghinionul avea să lovească încă o dată: ambele motoare ale avionului s-au oprit, presiunea din cabină a scăzut, iar avionul a început să piardă înălțime. Și, de parcă toate acestea nu ar fi fost îndeajuns, în timpul picajului una dintre ușile avionului s-a desprins, iar Frane a fost azvârlit în afara avionului. Avionul s-a prăbușit, iar toți cei 19 pasageri au decedat. Nu și Frane care, rostogolindu-se prin aer fără parașută, a avut norocul să aterizeze pe o căpiță de fân și să scape doar cu câteva răni ușoare.

În 1966, autobuzul în care se afla, a alunecat pe pojghița de gheață, a rupt parapetul și a căzut de pe podul pe care îl traversa în valea de dedesubt. Patru pasageri au murit în accident. Frane nu a fost printre aceștia.

1970. Explicabil Frane a început să circule doar cu autoturismul. Doar că, în acel an, o defecțiune la motorul autoturismului său a făcut ca aceasta să ia foc. Iar Frane… ei bine, Frane a reușit să sară din autoturism cu puțin înainte ca acesta să explodeze.

1973. În timp ce conducea noul său autoturism, o defecțiune la pompa de benzină a provocat un nou incendiu în mașină. De data aceasta, flăcările i-au cuprins întreaga față, chiar în timp ce Frane se afla la volan. A supraviețuit și de această dată, alegându-se doar cu arsuri ușoare.

În 1995, Frane a supraviețuit unui alt accident de mașină. De data aceasta, în timp ce era pieton. Pur și simplu a fost lovit de un autobuz pe când se afla în Zagreb.

În 1996, pe un drum de munte, a reușit să evite o coliziune frontală cu un camion al Națiunilor Unite (era perioada în care fuseseră trimiși observatori ONU în zonă). Autoturismul lui Frane a părăsit însă carosabilul, a rupt parapetul și a căzut în prăpastie. Incredibil, dar Frane a supraviețuit și de această dată: azvârlit din mașină pe ușa care se deschisese (nu, nu purta centura), Frane a aterizat într-un copac de pe povârniș și de acolo a putut să-și privească mașina cum cade de la 90 de metri înălțime, se face zob la baza muntelui și apoi explodează.

Și, pentru că “viața bate filmul”: în 2003, la vârsta de 74 de ani, Frane a cumpărat primul său bilet la loterie. Și a câștigat marele premiu: 800.000 de euro. Și, ca în orice poveste cu happy-end: după câștigarea premiului, Frane s-a căsătorit (pentru a cincea oară), și-a cumpărat două case și o barcă, iar restul de bani i-a dăruit familiei și prietenilor.

Și, în cazul în care vă interesează, iată și o scurtă animație care povestește incredibila viață a lui Frane Selak.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. Constantin

    Este o mică greșeală în articol, născut în 1929, nu 1962.

    1. Da, asa este, multumesc frumos!

  2. Paula Pricopie

    Ce veste buna! Dupa atatea evenim. tragice, din ult. per., iata, ne-ati facut sa zambim; se mai poate si bine, nu numai rau, rau si iar rau….El poate fi numit un om fericit.

Adaugă comentariu