Cu ochii pe cer: ultima ploaie de stele din acest an

Următoarele trei nopți sunt perfecte pentru a observe ploaia de meteori numită Geminide.

“Majoritatea stelelor căzătoare par că vin din constelația Gemini (Gemenii). Din acest motiv acești meteori se numesc Geminide. Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea “bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviți sus pe cer.

Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulți meteori se vor vedea în noaptea de maxim. În acest an maximul se va produce în noaptea de 13 spre 14 decembrie (14 dec, ora 1:30 TLR), perfect pentru a fi observat din România.

Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, șanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observași din afara orașelor mari.” (Sursa)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu