Unul din sase adolescenti spune ca ii este rusine sa fie vazut cu o carte in mana

Un studiu cutremurător, privind declinul cititului. Sub toate formele sale. Inclusiv cititul pe internet…

Potrivit celui mai recent studiu efectuat de National Literacy Trust, unul din sase adolescenți britanici spune ca îi este rușine să fie văzut cu o carte în mână de către prietenii săi care, astfel, l-ar putea cataloga drept tocilar. Mai mult, potrivit studiului, dacă în anul 2005, 38,1% dintre copii citeau cărți în timpul lor liber, numărul acestora a scăzut la 37,7% în 2007, 32,2% în 2009 și 30,8% în 2011.

Și, dacă ați găsit curioasă formularea “citeau cărți” din enunțul de mai sus, ei bine… același studiu arată că doar 57% dintre adolescenți mai citesc reviste (față de 77,5% în 2005), 50,4% mai citesc pagini web (față de 63,8% în 2009) și doar 27,9 mai citesc cele câteva rânduri din revistele de benzi desenate (față de 50,6% în 2005).

“Trebuie să facem cititul irezistibil. Dorim să facem un apel la familii și la profesioniștii care se ocupă de educația copiilor și tinerilor să aloce zece minute zilnic din timpul acestora pentru lectură.” (Jonathan Douglas, director National Literacy Trust)

Irezistibil… zece minute… Of, Dumnezeule…

(sursa: The Telegraph)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. Cristina

    http://www.literacytrust.org.uk/assets/0001/1303/The_Gift_of_Reading_in_2011.pdf

    Nu știu de unde ați luat voi procentele alea (de fapt, ba da, de la Telegraph), dar ar fi fost mai bine sa consultați și raportul de cercetare înainte să scrieți articolul.

    1. Asa si? Pentru a aborda acelasi ton ca tine: nu stiu cum interpretezi tu un raport inainte de a comenta, dar, in ceea ce ne priveste, noi dam crezare celor care l-au realizat. Prin urmare, iata si comunicatul lor. Comunicat bazat pe exact “procentele alea” – http://www.literacytrust.org.uk/news/4821_reading_being_crowded_out_of_children_s_lives

  2. elena talpos

    …din pacate realitatea asa este…sunt tineri , persoane care nu au citit o carte in viata lor.Trebuie facut APEL DASCALILOR -ESTE F.IMPORTANT A STI INSUFLA ELEVILOR VOSTRII PASIUNEA DE A CITI.Spun asta din experienta proprie. MULTUMESC PROFESORULUI(CARE INTAMPLATOR ERA SI DIRIGINTE)de limba romana din scoala generala care atat mie cat si colegilor mei ne-a insuflat gustul cartilor,pasiunea de a citi.Si nu in ultimul rand parintii joaca un rol important.

Adaugă comentariu