Undeva, cândva, cu raţiune şi simţire

Austenland (2013) – o comedie romantică. Roz.

Este binecunoscută mania americanilor pentru distracţii tematice (Disnayland, Neverland), poate de aceea şi scriitoarea Stephenie Meyer (autoare a celebrei serii cu vampiri, Twilight) s-a gândit să producă un film despre astfel de aplecări, Austenland (2013). Una dintre cele mai importante scriitoare ale literaturii universale, Jane Austen, a suscitat mereu atenţia şi interesul publicului, astăzi existând numeroase cluburi de cititori înverşunaţi, aşa cum reiese şi din comedia The Jane Austen Book Club (R: Robin Swincord, 2007). Ca şi în această comedie, în care cititorii împărtăşeau experineţele din viaţa personală, comparându-le cu cele din opera scriitoarei britanice, în Austenland, personajele se află în intimitate cu eroii din literatură.

Regizoarea Jerusha Hess aduce în prim-plan o femeie de treizeci de ani (evident, necăsătorită!), Jane Hayes (Keri Russel), pasionată de scrierile “tizei” sale. Pasiunea ei pentru opera britanicei o face să-şi pună la bătaie economiile pentru a ajunge în Austenland – “ţinutul în care-ţi poţi trăi povestea”.  În acest parc excentric, plătitorii puteau trăi un episod bazat pe opera lui Jane Austen. D-na Wattlesbrook  (Jane Seymour) este patroana scrupuloasă, care ştie să exploateze slăbiciunea cititorilor, îndeosebi americani, oferindu-le roluri bine stabilite.

Alături de Jane, va fi o altă americancă, trupeşa “Miss Elizabeth Charming” (Jennifer Coolidge), dornică să vadă cum decolteul ei generos este pus în valoare de corset. Pseudonimele şi rolurile alese de Mrs. Wattlesbrook le vor da de furcă americancelor. Biata Jane, botezată Miss Erstwhil (Dra Odinioară), cu aluzii clare la viaţa ei solitară, va trebui să aleagă între ursuzul domn Nobley (JJ Feild) şi Colonelul Andrews (James Callis).

Realizatorii au  introdus cam toate şabloanele uzate în comediile de gen – tipul scorţos este, de fapt, cel care o iubeşte cu adevărat, rivalitatea dintre femei sau “nimic nu corespunde cu ceea ce-şi imagina fiecare” –  toate sub pălăria largă a aparenţelor. Scenariul rămâne, însă, cam subţirel, precum panglicuţa de la boneta lui Jane.

Distribuţia a reunit actriţe specializate în roluri din comedii romantice. Jane Seymour (celebra Dr. Quinn) încă mai păstrează aerul serafic din Somewhere in Time, deşi aici manipulează actori şi turişti, iar Keri Russell încă o mai poartă cu ea pe Felicity, celebra eroină a seriei TV, frumuşica tocilară, nefericită în amor. Cea care face sarea şi piperul distribuţiei este Jennifer Coolidge în rolul americancei neaoşe, uşor bădărancă. În decorul acelui parc, ea pare un elefănţel roz într-un magazin de porţelanuri.

Întreaga peliculă este un potpuriu de clişee – camera de adolescentă plină cu gadget-uri, telefonul roşu londonez, garda de la Buckingham, pachetele turistice (Silver, Gold, Platinum), actorii de soap-opera, adevărurile din backstage / culise înlănţuite cu peripeţii.

Regizor: Jerusha Hess. Scenarist: Jerusha Hess, Shannon Hale. Compozitor: Ilan Eshkeri. Operator: Larry Smith. Producător: Stephenie Meyer, Gina Mingacci. Monteur: Nick Fenton.

Distribuţia: Keri Russell (Jane Hayes), JJ Feild (Dl. Henry Nobley), Jennifer Coolidge (Domnişoara Elizabeth Charming), Bret McKenzie (Martin), Georgia King (Doamna Amelia Heartwright), James Callis (Colonelul Andrews), Jane Seymour (D-na Wattlesbrook).

Decepţionată de tot ceea ce-a găsit în Austenland şi de relaţia eşuată cu grăjdarul chipeş – după o idilă câmpenească (plimbarea cu barca) şi o arie a geloziei a lui Martin (ce asculta Roxette, It Must Have Been Love,  la căşti) -,  Jane părăseşte acest ţinut.

La fel de previzibil, Jane îşi găseşte, în final, iubirea în persoana ursuzului Henry Nobley (nepotul patronei parcului) –  un profesor de istorie -, care împărtăşea aceeaşi pasiune pentru eroul Darcy (interpretat de Colin Firth în seria BBC, 1995).

Bine susţinut de actorii din distribuţie, de coloana sonoră şi de costume, filmul Austenland poate  fi opţiunea pentru un divertisment soft, dintr-o zi mohorâtă, lângă o felicitare roz.

Austenland

Mădălina Dumitrache

Mădălina Dumitrache Facebook | De același autor

Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (UNATC "I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei "săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii" ştiind că cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire este CULTURA.

Recomandări

Adaugă comentariu