Chimia iubirii

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

“Iubirea nu este altceva decât şoapta strămoşilor noştri.” (Michael Mills)

Iubirea nu e o emoţie primitivă, elementară, precum teama, furia sau bucuria, ci e un fenomen universal produs de o combinaţie specifică de neurotransmiţători (dopamină, serotonină), care pur şi simplu “ne spală creierul”. O simplă atingere, o anumită privire sau o adiere de parfum sunt suficiente pentru a  declanşa în creier o avalanşă de substanţe care alterează activitatea cerebrală şi, odată ajunse în sânge, “îmbolnăvesc” întregul organism. Simptomele sunt cunoscute: palmele încep să transpire, obrajii se înroşesc şi ard şi ţi se taie respiraţia, dar, mai presus de toate, te simţi cuprins de o stare de euforie.

Se pare că şarmul unei femei se ascunde şi în ţesuturile adipoase. Rotunjimile, ca locuri unde se acumulează endorfinele, sunt în mare parte responsabile de plăcerea pe care o simţi. Chiar şi frumuseţea magică a privirii este un cocktail biochimic al “16 hidroxilazei” şi endorfinelor. Acea strălucire a ochilor şi bucuria emanată de privire sunt efecte ale… endorfinelor. Fiecare emoţie declanşează secreţii hormonale şi aceasta fără ştirea creierului raţional.

Bucuria, fericirea te inundă cu un val de endorfine. Serotonina te poate ajuta să  suporţi frustrările.

Într-o relaţie amoroasă, rotunjimile feminine transmit un mesaj de delicateţe, care influenţează comportamentul bărbatului. “Consistenţa” lor moale transmite un mesaj emoţional: “Sunt fragilă, aşa că fii tandru cu mine!” În prezenţa unei femei, bărbatul se linişteşte deoarece rotunjimile ei transmit acele mesaje (emoţionale) care îl fac să se  simtă în siguranţă. În preajma unui bărbat, o femeie se simte protejată. Corpul lui (musculos) emite acest mesaj de securizare. Chiar dacă în mare parte viaţa îţi este guvernată de hormoni, raţiunea poate echilibra aceste “avalanşe” hormonale cu ajutorul inimii.

Antrenată în acest scop, mintea potoleşte boom-urile hormonale.

În concluzie, iubirea este un sistem de motivaţii, conceput anume pentru a facilita subiectului şansa de a construi şi de a menţine o relaţie intimă cu un anume partener ales.

Chimia-iubirii

Mădălina Dumitrache

Mădălina Dumitrache Facebook | De același autor

Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (UNATC "I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei "săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii" ştiind că cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire este CULTURA.

Recomandări

Adaugă comentariu