Romania: aceasta ar putea fi cea mai veche inscriptie din lume

“Când va apărea în lumea internațională va stârni o furtună.”

Un fragment ceramic inscripționat cu simboluri necunoscute, descoperit de arheologi pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012, ar putea dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.) Potrivit lui Sabin Luca,  directorul Muzeului Național Brukenthal, “este singurul fragment cunoscut, din acest moment cronologic, cu astfel de simboluri”.

“Eu sunt zguduit. Tot timpul am zis că există sisteme de comunicare care nu înseamnă scriere, ci simboluri. Nu ştiu ce să zic în cazul acesta, e ceva ordonat, cu simboluri variabile, dar vă daţi seama că nu e ornament. E clar că e un sistem de punere a ceva într-o ordine, cu tipuri diverse şi va rămâne un prilej de dispute. Când va apărea în lumea internațională va stârni o furtună.” (Sabin Luca)

Fragmentul ceramic a fost descoperit într-un complex de locuinţe datate de dinainte de anul 6.000 i. Hr, în situl arheologic denumit “Miercurea Sibiului 2”, localizat la nord de oraşul Miercurea Sibiului, pe Valea  Gârbovei.

În luna august 2012, tot pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie a fost descoperită cea mai veche vopsea din istoria lumii.

(sursa: Mediafax)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu