Cea mai veche vopsea din istoria lumii a fost descoperita in Romania

O descoperire arheologică extraordinară.

În apropiere de localitatea sibiană Cristian, pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie, a fost descoperită cea mai veche aşezare neolitică din ţară. Printre obiectele găsite aici, o “descoperire epocală”, după cum spune Sabin Luca, directorul directorul Muzeului Brukenthal: cel mai vechi vas cu două guri descoperit până acum în lumea întreagă. Un vas care ascundea însă o altă descoperire la fel de senzațională.

“Piesa centrală este acest vas, care tipologic este unic. Deja am făcut analize, pentru că am constatat că e ceva în interiorul vasului. Analizele făcute la Institutul de Fizică de la Măgurele au dus la constatarea că e cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii. Amănuntele vor fi publicate, dar oricum este o descoperire năucitoare şi va face vogă în lume.”

Și chiar și mai mult: tot la Cristian a fost descoperită și cea mai veche mască din Europa.

“Prin tipologia ei, această mască vine cel puţin din Anatolia, unde sunt aceste figurine cu ochi aşa-numiţi boabe de cafea, este un argument pentru vechimea acestei piese, de 8.000 de ani.”

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu