Perseidele: pe 11 august incepe ploaia de stele

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Urmează două nopți în care avem toate motivele să stăm cu ochii pe cer.

Ca de obicei, în luna august își fac apariția Perseidele – “ploaia de stele căzătoare”. Ce înseamnă “ca de obicei”? E bine, iată mai jos o fotografie realizată de Alex Tudorică în anul 2008, iar aici puteți să vedeți două scurte filme realizate în 2010, respectiv 2011.

“Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus. Maximul curentului va veni pe 12 august, la în jurul orei 16, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori. Cum la noi atunci este zi, rămâne să obsevăm în noaptea de dinainte (11 spre 12 august) și în cea de după maxim (12 spre 13 august). Cea mai buna perioadă de urmărire este dupa miezul nopții până dimineața”, anunță un comunicat al Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

“Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.”

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu