Un “facebook” al artei abstracte

Cum ar fi arătat facebook acum 100 de ani, dacă el ar fi folosit de către artiștii abstracționiști?

În 1912, în mai multe orașe europene, un grup restrâns de artiști – Kandinsky, Kupka, Picabia și Delaunay – au prezentând publicului primele lucrări de artă abstractă. Apoi, lucrările s-au răspândit cu repeziciune în toată lumea occidentală, schimbând.

Pentru a omagia 100 de ani de la nașterea acestui nou curent, MOMA (Muzeul de Artă Modernă din New York) a organizat expoziția Inventarea Abstracției, 1910 – 1925 (o expoziție care poate fi vizitată în aceste zile), urmărind modul în care arta abstractă s-a răspândit prin intermediul unei întregi rețele de artiști. Și cum e expoziție MOMA este mereu mai mult decât ne-am aștepta, curatorii au pus la punct și o diagramă interactivă care dă viață acestei rețele artistice.

Românul Tristan Tzara unul dintre cei mai influenți artiști ai curentului abstract

“Inventarea artei abstracte nu a fost inspirația unui protagonist solitar, ci a unei întregi echipe ale cărei idei s-au răspândit în cadrul unei rețele de artiști și intelectuali, lucrând în țări și medii diferite. Această diagramă cartografiază relațiile dintre artiști prezenți în cadrul expoziției “Inventarea Abstracției, 1910 – 1925″, artiști care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea noului curent artistic. Vectorii unesc personalitățile care aveau cunoștință una de cealaltă, iar această legătură a putut fi documentată. Numele scrise cu roșu reprezintă personalitățile care au avut cel mai mare număr de legături în cadrul acestei rețele.”

Graficul interactiv Inventarea Abstracției, 1910 – 1925 este vizualizarea online a unei “rețele sociale” create acum un veac. Este, dacă doriți, un “facebook” al artei abstracte. O rețea socială care are 12 lideri de opinie. Iar unul dintre aceștia este românul Tristan Tzara.

Firește, dintre artiștii cuprinși în rețea nu putea lipsi Constantin Brâncuși care, în cadrul expoziției MOMA este prezent cu cea dintâi versiune a Coloanei fără sfărșit (realizată în 1918).

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu