Google readuce culoarea in cartile Renasterii

De acum, cărțile din secolele XVI și XVII scanate în cadrul Google Books vor putea fi citite în format color.

Google Books a scanat până în prezent aproximativ 150.000 de carți din secolele XVI şi XVII (şi alte 450.000 din secolul al XVIII-lea). Până acum, în cadrul acestui s-a încercat “curățarea imaginilor”, încercându-se să se obțină ilustrații alb-negru pe fond alb și astfel o mai bună lizibilitate (ca în cazul unor cărți abia tipărite).

De acum însă, aceste cărți vor fi prezentate în formatul lor original, cu tot cu patina timpului (ceea ce implică rescanarea acestora în format full-color). După cum se explică pe blogul Google Books,

“partenerii, cercetătorii şi cititorii ne-au cerut frecvent să prezentăm cărţile vechi așa cum sunt ele de fapt, din două considerente principale: în primul rând, pentru că aceste cărţi sunt interesante și ca artefacte – aspectul lor s-a modificat în decursul secolelor şi există o valoare culturală în vizualizarea lor, așa cum sunt. În cel de al doilea rând pentru că, din cauza trecerii timpului, poate fi foarte dificil să se afişeze imaginile ca și când ar fi tipărite pe un fundal alb, astfel încât, în multe cazuri, textul originalului  este mai uşor de citit”.

Prin urmare, ce ziceți de un Nostradamus? 🙂

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu