Tu al câtelea om de pe planetă ești și cât de răspândit este numele tău?

1. A câta persoană din lume ai fost atunci când te-ai născut?

O aplicație interesantă creată de BBC: pur și simplu introduci în câmpurile dedicate data nașterii și vei afla pe ce loc în populația lumii ai fost când te-ai născut și câți oameni au mai trăit până la acea dată de la apariția omului pe pământ. Spre exemplificare, iată ce obținem în cazul lui Nicolae Labiș.

Firește, rezultatele aplicației realizate de BBC în 2011 (pentru a sărbători cei șapte miliarde de locuitori ai planetei) sunt aproximative. Însă e amuzantă: cum aplicația funcționează începând cu anul 1910, poți să vezi, de pildă, câte persoane te despart de bunicul și de tatăl tău. Sau, firește de partenerul de viață. Puteți să vă jucați cu aplicația BBC aici.

2. Cât de răspândit este numele tău?

Nume românești este un proiect realizat de Florin Lipan, un român stabilit în Germania, prin intermediul căruia poți afla cât de răspândit este numele tău de familie pe teritoriul României.

“Acest proiect vrea să cartografieze frecvența numelor de familie românești, raportată la diferite zone ale țării. Proiectul indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități și conține 130.000 de nume de familie diferite.”

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu