Primul film din istorie

Singurele două secunde păstrate din primul film din lume. Și tragica și misterioasa poveste a celor implicați în realizarea sa.

Pe 14 octombrie 1888, inventatorul francez Louis Le Prince, realiza, în casa soților Joseph și Sarah Whitley din Roundhay (Marea Britanie), primul film din istorie. Un film din care, din nefericire, s-au păstrat doar două secunde și care a fost realizat cu trei ani înaintea proiecției realizate de Edison (1891) și cu șapte ani înaintea primei proiecții a fraților Lumiere (1895). Aceste două secunde.

În film apar: Adolphe Le Prince (fiul inventatorului), Sarah Whitley și Joseph Whitley (gazdele) și Harriet Hartley. După realizarea acestui prim film, Louis Le Prince a pregătit un turneu în SUA pentru a face o serie de demonstrații publice.

O dispariție misterioasă…

În septembrie 1890, Louis plănuia să se reîntoarcă în Marea Britanie pentru a-și patenta invenția și apoi să plece în turneul demonstrativ din SUA. Așa că mai întîi și-a vizitat fratele din Dijon, iar de aici, în data de 16 septembrie a luat trenul spre Paris. Doar că n-a mai ajuns la destinație: prietenii nu i-au găsit nici trupul, nici bagajele, iar cercetările poliției nu au dus la niciun rezultat (abia după mai bine de un secol de la dispariție în arhivele poliției a fost găsită fotografia unui bărbat înecat despre care se spune că ar putea fi Louis Le Prince, însă nici astăzi nu se știe nimic cu siguranță).

Și, pentru a adânci și mai mult misterul: “evaporarea subită” a lui Louis Le Prince i-a permis lui Thomas Edison să culeagă toți laurii (și beneficiile financiare aduse de aceștia), pentru inventarea filmului. Cu toate aceastea, astăzi el este recunoscut doar ca “părinte al cinematografiei” (și nu și al filmului)

…și alte două morți

– Sarah Whitley – a murit la zece zile de la realizarea filmului;

– Louis Le Prince – a dispărut misterios pe când mergea cu trenul, la doi ani de la realizarea filmului;

– Adolphe Le Prince – a fost găsit împușcat în New York, la patru ani după realizarea filmului (imediat după ce depusese mărturie într-un proces împotriva lui Edison privind patentul asupra invenției)…

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. vasilecool

    Edison asta ,a furat cam mult . Si muuuuulte !

  2. Didi

    Ciudat si curios in acelasi timp

  3. Valerian

    De dragul corectitudinii istorice :
    1. Edison nu este parintele cinematografiei ci fratii Lumiere. De fapt denumirea de “cinematograf” vine de la aparatul inventat de ei aparat care filma, developa si proiecta filme pe ecran. Acesta purta numele de “Cinematographe”
    2. Edison nu a avut nici o proiectie in 1891 ci o prima vizionare a unor poze in miscare (motion picture = film) Aparatele sale (Kinetoscope-ul) fiind pentru vizionare a filmelor individual (gen peep show). Prima proiectie a avut-o in 1896! la New York folosind un aparat de proiectie Ediloscope-ul (aka The Vitascope), aparat inventat de un angajat al sau (W. K. L. Dickson). Angajat ce de fapt a inventat si filmul perforat de 35mm si cam tot ce tine de “motion pictures-urile” lui Edison! Edison era doar un investitor ce finatza cercetarile altora pentru a-si pune numele pe ele…

    Mai multe informatii despre istoria filmelor lui Edison:
    http://www.kinolorber.com/edison/d1.html

Adaugă comentariu