Bursele JTI pentru Jurnaliști: lansarea ediției 2024-2025

Urmându-și tradiția, Bursele JTI pentru Jurnaliști lansează de Ziua Mondială a Presei (sau Ziua Mondială a Libertății Presei), ediția următoare a programului, corespunzătoare perioadei 2024-2025.

La aproape un sfert de secol de la prima sa ediție, programul Bursele JTI pentru Jurnaliști este destinat tuturor ziariștilor care doresc să-și consolideze experiența profesională, încurajând pregătirea acestora în domeniul politicilor europene. Totodată, programul contribuie și la înțelegerea modului în care temele europene sunt abordate de către mass-media internaționale.

Bursele JTI pentru Jurnaliști se desfășoară în trei etape:
• Un training specializat, susținut în România de către experți în problematici europene;
• O călătorie de studii de o săptămână la Bruxelles, pe durata căreia ziariștii se vor întâlni formal și informal cu oficiali ai Uniunii Europene;
• Stagii de pregătire profesională, timp de patru săptămâni, la Bruxelles.

La încheierea primei etape, vor fi selectați jurnaliștii care vor continua programul.

Programul Bursele JTI pentru Jurnaliști invită în ediția 2024-2025 freelanceri și ziariști din presa scrisă, radio, TV și on-line, specializați în domeniile economic, politic și social, care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
• Experiența profesională de minimum doi ani
• Abilități de comunicare în limba engleză
Dosarul de înscriere va cuprinde:
• Curriculum Vitae
• Formular de înscriere disponibil pe site-ul bursejti.ro și www.admediaconsult.ro
• Portofoliu: trei materiale de presă relevante pentru domeniile enunțate
• Două scrisori de recomandare, de preferință una de la coordonatorul direct sau managerul instituției unde lucrează.

Preselecția candidaților se va face pe baza dosarului de înscriere, iar selecția pe baza unui interviu. Data limită de depunere a dosarelor de înscriere este 1 septembrie 2024 (inclusiv), cu mențiunea Bursele JTI pentru Jurnaliști.

Dosarele de înscriere se pot depune de preferință în variantă electronică online, prin intermediul site-ului www.bursejti.ro, la adresa contact@bursejti.ro, precum și variantă print la adresa: Ad Media Consult, str. Erou Iancu Nicolae, nr.103, vila i-2 Voluntari, jud. Ilfov, cod postal 077190. Persoana de contact: Irina Apostol, e-mail: irina.apostol@admediaconsult.ro.

Programul este anunțat în fiecare an pe data de 3 mai, Ziua Mondială a Presei. Anul acesta, Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată importanței jurnalismului și libertății de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial. Pentru a realiza o dezvoltare durabilă, este necesar ca jurnaliştii să raporteze cu acurateţe, în timp util şi cuprinzător despre problemele de mediu şi consecinţele acestora, precum şi despre posibilele soluţii. Milioane de cetățeni europeni votează în alegeri determinante pentru viitorul țărilor lor și al Uniunii Europene, iar jurnaliștii au un rol important în diseminarea de informații adevărate, corecte, de încredere, pe baza cărora cetățenii să poată să-și exprime votul în deplină cunoștință de cauză.

Bursele JTI pentru Jurnaliști este un program lansat în anul 2000, ca o continuare a programului de stagii inițiat în anii ‘90 de National Forum Foundation/Freedom House, cu sprijinul Guvernului SUA. Obiectivul programului a fost dezvoltarea cunoștințelor și abilităților jurnaliștilor, prin expunere la realitățile democrațiilor dezvoltate, practică profesională specializată, mai întâi în Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles. Participanții ediției actuale se vor alătura astfel celor circa 280 de colegi de breaslă care au beneficiat de-a lungul ultimilor 24 de ani de Bursele JTI pentru Jurnaliști. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al Asociației „Clubul Presei Economice”, al Fundației Art Production și al agenției Ad Media Consult.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu