PR cultural prin spamuri pe Facebook?

Despre spamuri și phishing se tot vorbește. Mesajele acelea pe care tu nu le soliciți, dar te invadează pe online, încercând să promoveze ceva sau să îți fure identitatea online și, cu puțin noroc, și banii din cont.

Până acum era vorba doar de e-mail. S-a încercat sporirea securității, dar tot nu este suficient. Iar de când cu chat-urile și rețelele de socializare, mesajele nedorite se răspândesc și mai ușor. Caitlin Fitzsimmons, jurnalist în San Francisco, scrie, pe All Facebook, ((New Wave Of Spam Spreads On Facebook Through Chat & Messages – All Facebook)) despre noul val de spamuri care se răspândește pe Facebook prin chat și mesaje. Bineînțeles, în articolul ei primești și recomandări pentru a evita să fii tras pe sfoară în online. Eu nu o să intru aici în astfel de detalii.

Despre spamul românesc

Firește că și noi spamam. Doar ocupam un loc fruntas ((România, a opta ţară din lume după numărul de spam-uri expediate în T2 – Capital.ro)) în topul creatorilor de spamuri din lume. O să-i las, totuși, deoparte pe cei care falsifică mailurile de la Raiffeisen sau care încearcă, cu un mesaj în engleză, să le zică prietenilor tăi pe Mess și Facebook că uite ce poze frumoase din vacanță ai pus la linkul ăsta sau că vor să strângă bani din click-uri pentru copii bolnavi.

PR-ul cultural pe Facebook

O să trec la niște spamuri mult mai… culturale :). Poate, fără să-ți dai seama, chiar tu ai creat unele când ți-ai invitat toți prietenii de pe Facebook la expoziția X sau le-ai sugerat pagina festivalului Y. Știu, sunt prietenii tăi, mulți pe care poate că nici nu îi cunoști prea bine, dar nu mă iau de asta, că în PR o fi având vreun rost. Și știu, îmi vei spune că vrei ca toți din lista ta cea mare să afle de eveniment și să decidă singuri dacă vin sau nu. Că, în fond, jobul tău de om de PR din acest secol este să promovezi și prin social media.

Eu primesc zilnic multe astfel de mesaje. Recunosc, aflu de niște evenimente la care poate vreau să merg. Dar ele tot spamuri sunt, pentru că eu nu am cerut să le primesc și acum îmi consumă timpul.

Sunt utilizatori de Facebook care nu și-au făcut contul pentru a primi newsletter-uri culturale de la tine și atunci când se adună prea multe mesaje care nu îi interesează deloc, se plictisesc sau se enervează.

Și totuși, să faci PR cultural prin spamuri?

Ce să-ți zic, e eficient dacă te gândești că mesajul ajunge la multă lume într-un timp scurt. Aceleași cuvinte, nu te mai chinui să personalizezi. Pe de altă parte, dacă dai spam după spam, riști să te alegi tu cu un ignore for ever and ever, și evenimentul cu o respingere totală. Și nu îți dorești asta.

Ce faci? Știi că orice implică și riscuri. Mereu vor fi nemulțumiți. Dar poate e mai bine să o lași mai moale cu spamurile, să postezi, regulat, pe wall câte ceva despre evenimentul respectiv și să îl lași pe om să decidă singur dacă se alătură grupului și vrea să ceară mai multe informații sau nu. Poate ai reuși, cumva, să îi filtrezi pe cei care sunt interesați de evenimente de genul acela și și-ar dori un mesaj de la tine. Atunci nu s-ar mai numi spam.

Miruna Meirosu

Recomandări

Adaugă comentariu