Paganini, inger sau demon? Agenda Turneului Stradivarius

Zeci de orase vizitate, mii de melomani incantati, zeci de mii de kilometri parcursi… Turneul Stradivarius ajunge la maturitate anul acesta, venind cu o propunere pe cat de indrazneata, pe atat de tentanta: Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificila colectie de lucrari muzicale scrise vreodata pentru vioara, concomitent cu dinamizarea intregului spectacol muzical printr-o serie de proiectii video, realizate pe un ecran de mari dimensiuni (5m x 3m), la standarde de calitate foarte rar vazute in Romania.

Luna mai va fi o luna a lui Paganini – nu doar pentru melomani, ci pentru toti iubitorii de experimente culturale nonconformiste: intre 5 si 29 mai, in 14 orase din tara, Alexandru Tomescu va invita la un spectacol nemaiauzit si nemaivazut: cele 24 de capriciii de Paganini, insotite de proiectii video.

Orasele strabatute in cadrul Turneului Stradivarius 2011Turneul Stradivarius – între ai cărui sponsori din acest an se regăsește și JTI România – sunt:  Iaşi (5 mai), Oneşti (7 mai), Focşani (8 mai), Bacău (10 mai), Piteşti (12 mai), Craiova (14 mai), Timişoara (16 mai), Bucureşti (19 mai), Cluj- Napoca (21 mai), Sibiu (23 mai), Mediaş (25 mai), Dumbrăveni (26 mai), Târgu Mureş (27 mai) şi Baia Mare (29 mai).

Pe langa regalul muzical, o raritate pe afisele de concert datorita dificultatii sale extreme, spectatorii concertelor se vor bucura de imagini foarte sugestive, ce incearca sa surprinda luptele ce se dadeau in sufletul lui Paganini, bolile teribile ce-l chinuiau sau intra in intimitatea substantei din care sunt alcatuite viorile: lemnul.

„Pregatirea acestei integrale a Capriciilor de Paganini a fost o revelatie pentru mine” marturisea violonistul Alexandru Tomescu. „Nu este vorba despre revelarea secretelor tehnice ale viorii, ci in primul rand descoperirea lui Paganini in toata sinceritatea exprimarii sale. Paganini pur si simplu; dincolo de demon, dincolo de inger, am descoperit un om de o sensibilitate coplesitoare”.

[citat]Licitatie online in scop caritabil in cadrul Turneului Stradivarius[/citat]

Muzica are puterea de a ii face pe oameni mai buni, spunea Beethoven. O dovada palpabila in acest sens o constituie succesul de care s-au bucurat actiunile caritabile din editiile precedente ale Turneului Stradivarius, ale caror beneficiari au fost Asociatia Nevazatorilor din Romania si copiii cu deficiente de auz. Anul acesta, Turneul Stradivarius merge mai departe pe linia umanitara, alaturandu-se demersului Asociaţiei Inima Copiilor de a strânge fonduri destinate Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Marie Sklodowska Curie” din Bucureşti. Departamentul de cardiochirurgie înfiinţat la iniţiativa şi cu efortul asociaţiei va face posibilă tratarea copiilor cu probleme cardiace.

Cu ocazia turneului din acest an, Alexandru Tomescu va dona în scop caritabil, pentru a veni în întâmpinarea campaniei sociale demarate de Asociaţia Inima Copiilor, un document de o valoare sentimentală inestimabilă pentru artist: “Voi scoate la licitaţie Partitura Capriciilor de Niccolo Paganini, o partitură care i-a aparţinut mamei mele şi pe care o port cu mine de când aveam 10 ani. Are însemnate indicaţii pe ea de la toţi fostii mei profesori – în special de la maestrul Ştefan Gheorghiu. Partitura va fi vizibilă pe site-ul turneului, se va putea licita online, iar licitaţia finală va avea loc la Hotelul Residence, pe data de 2 iunie, în cadrul petrecerii de închidere a turneului.”

Mai multe informatii pe TurneulStradivarius.ro si pe pagina de facebook a Turneului Stradivarius.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu