Innovatio Sound – acelasi cor, alt dirijor: Francesco Saverio Messina

Noaptea muzeelor incepe cu… cantec. Corul Sound si dirijorul italian Francesco Saverio Messina sustin concertul “Innovatio”.

Pe 14 mai, in aceesi seara in care muzeele din capitala raman deschise vizitatorilor, la Casa de Cultura a Studentilor din Capitala, de la ora 19.00, Corul Sound pune in scena un proiect de schimb cultural romano-italian, INNOVATIO, in care, pentru un concert, schimba dirijorul. Locul lui Voicu Popescu, dirijorului titular al corului, va fi luat, cu acest prilej, de dirijorul italian Francesco Saverio Messina.

Concertul din 14 mai va avea loc in Sala Mare a Casei de Cultura a Studentilor si face parte dintr-un proiect de schimb de experienta intre Corul SOUND din Romania si Corul CANTICA NOVA din Milazzo, Italia.

Schimbul cultural intre cele doua entitati artistice a presupus realizarea a doua concerte – un concert al corului Cantica Nova, in Millazzo – Italia, sub conducerea dirijorului roman, Voicu Popescu; al doilea concert, al corului SOUND sub bagheta dirijorului italian, Francesco Saverio Messina, la Bucuresti.

Concertul din Italia, care s-a desfasurat pe 3 aprilie 2011, a fost precedat de o saptamana de lucru intens cu corul Cantica Nova sub indrumarea dirijorului corului Sound al Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, dl. Voicu Popescu. In saptamana respectiva, dirijorul roman a transmis si a impartasit din caracteristicile interpretative ale corurilor romanesti, din spiritualitatea romaneasca si traditiile romanilor. In acelasi timp, dirijorul roman a preluat elemente ale culturii interpretative italiene, a inteles o parte din spiritul italian, pe care apoi l-a transmis si corului Sound. Repertoriul pregatit pentru acest concert a fost alcatuit din piese italiene si internationale, la care s-au adaugat: o lucrare a unui compozitor roman, o prelucrare folclorica a jocului din Maramures, cunoscut sub numele de Mocirita – Cantec si joc din Maramures sub aranjamentul lui Dan Mihai Goia.

Concertul din Romania, care va avea loc la data de 14 mai 2011, a fost pregatit printr-o saptamana de lucru intens cu Corul SOUND, sub indrumarea dirijorului Corului CANTICA NOVA, Milazzo, dl. Francesco Saverio Messina. Repertoriul pregatit pentru acest concert va fi alcatuit din piese romanesti si internationale, la care se adauga lucrari din repertoriul italian.

Nunta de Constantin Arvinte, Ma luai, luai de Tudor Jarda, dar si Missa Brevis de Zdenĕk LUKÁŠ, Prende la vela in aranjamentul lui Lucho Bermudez vor putea fi ascultate sambata seara. La acestea se adauga 2 lucrari din folclorul sicilian – Ciuri, Ciuri si Si maritau Rosa si lucrarea inedita To the mothers in Brazil (Salve Regina) de Lars JANSSON, ar. Gunnar Eriksson.

Prin realizarea celor 2 concerte, in Italia si Romania, Fundatia Culturala SOUND si-a propus un schimb de experienta care depaseste granitele obisnuitului, schimb care sa permita pe de o parte, transmiterea unei parti a spiritualitatii si traditiilor romanesti intr-un spatiu unde sunt mai putin cunoscute, sa permita publicului spectator din Italia sa descopere Romania dintr-o alta perspectiva, sa permita renuntarea la diverse mentalitati si idei preconcepute despre o anumita natiune sau o anumita cultura, si pe de alta parte, aducerea in fata publicului roman a unui stil componistic si mai ales interpretativ distinct, in pofida latinitatii ce caracterizeaza ambele formatii corale.

Fundatia Culturala SOUND, al carei proiect principal este reprezentat de Corul SOUND, spera ca prin aceste activitati artistice inedite sa puna in valoare patrimoniul cultural national mobil, sa incurajeze dialogul intercultural si formarea unei retele a formatiilor corale, sa puna in valoare cultura romaneasca in Italia si, de ce nu, sa creasca vizibilitatea si accesibilitea culturii romanesti in Europa.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu