Cinci români s-au inscris, prin intermediul Youtube, pentru a face parte din cel mai mare cor virtual realizat vreodata.
Este prima oara când România apare pe harta Virtual Choir, aflându-se la egalitate cu Portugalia si Norvegia la numarul de videoclipuri inscrise. Din cele cinci inscrieri realizate, trei provin nu doar din acelasi oras, ci din acelasi grup. Ileana Popescu, Camelia Ducaru si Alexandra Ionescu fac parte din Corul Sound al Casei de Cultura a Studentilor, prin intermediul caruia au si aflat despre proiect.
Corul Virtual ((Principiul pe care se bazeaza este simplu: Eric Whitacre pune la dispozitie partituri pentru una din compozitiile sale (anul acesta a fost „Sleep”), pe care doritorii le downloadeza in functie de vocea la care vor sa cânte (Sopran, sopran 2, alto, tenor, bariton, bas) precum si un videoclip in care el dirijeaza piesa in cauza. Coristii trebuie sa inregistreze si sa incarce pe Youtube interpretarile lor sub un nume relevant la cautare. De aici, ramâne pe seama organizatorilor sa audieze, selecteze si uneasca videoclipurile pentru a forma un cor.)), initiat de compozitorul Eric Whitacre, se afla la a doua incercare, anul trecut el reunind 185 de videoclipuri din 15 tari. Anul acesta, desi organizatorii sperau la 900 de inscrieri, videoclipurile incarcate au depasit dublul asteptarilor, inregistrandu-se 2051 de participanti la proiect. Lansarea Virtual Choir va avea loc pe 7 aprilie, la Centrul Paley din New York, si, concomitent, pe internet, prin transmisiune in direct pe WQXR.org. In aceeasi seara, videoclipul va fi lansat si pe Youtube.
Ileana Popescu, Camelia Ducaru si Alexandra Ionescu au raspuns provocarii lansate de Eric Whitacre in ultimele zile ale anului trecut si ale perioadei de inscriere. Din partide vocale diferite in cadrul corului, cele trei au pastrat aceeasi impartire vocala si pentru Sleep, acoperind astfel toata partitura feminina a lucrarii.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z2PACh8BlFQ[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ykz83XhZXnY[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eV4hSygYCeY[/youtube]
Infiintat in 1994, in cadrul Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, Corul Sound are in componenta sa studenti si absolventi ai diverselor facultati bucurestene. Repertoriul este ales pentru a atrage un public cât mai larg si se structureaza pe lucrari din patrimoniul românesc si international acoperind marile epoci creatoare. Cu o componenta elastica, in functie de forma de manifestare sau de natura repertoriului, grupul coral SOUND abordeaza cu succes si entuziasm creatii medievale, contemporane, dar si lucrari din zona divertismentului muzical.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I7pcnq-bnzQ[/youtube] SOUND-ul a adunat in palmaresul sau 14 deplasari in strainatate, insemnând participari la festivaluri, concursuri si turnee artistice sau umanitare. Concursurile internationale i-au adus trei medalii de aur, doua de argint, premii intâi si premii ale publicului sau premiu pentru cel mai bun dirijor al festivalului. In 2009, ansamblul a cântat la slujbele de la Catedrala Sf. Petru si Pantheon cu prilejul unui turneu la Roma-Vatican si Venetia, in 2010 cucerind Marele premiu si Premiu special pentru cea mai buna interpretare a unei piese macedoneene la Festivalul International Coral de la Ohrid, Macedonia.
Anul acesta, Corul Sound a participat la evenimentul Earth Hour organizat in capitala si va participa la Festivalul Coral International de la Cracovia. In aceasta primavara, ansamblul va sustine un concert in colaborare cu dirijorul italian Francesco Messina, pe 17 mai, la Casa de Cultura a Studentilor.
Alexandra Ionescu,
Fundatia Culturala Sound