Turneul Stradivarius: Paganini, inger sau demon?

Da, chiar așa: Paganini, înger sau demon? Aceasta este întrebarea pe care ne-o adresează Alexandru Tomescu în cadrul Turneului Stradivarius din acest an. Iar joi, 19 mai, la Sala Radio, vom primi 24 de răspunsuri în 24 de capricii însoțite de proiecții video.

Turneul Stradivarius – între ai cărui sponsori din acest an se regăsește și JTI România – are ca scop aducerea viorii Stradivarius Elder – Voicu pe cât mai multe scene din România. Vioara a intrat în posesia lui Alexandru Tomescu pe 23 noiembrie 2008, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”. Atunci, Tomescu a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul viorii va fi auzit de toţii românii.

“Nu cred să existe bucurie mai mare pentru un violonist ca aceea de a cânta pe o vioară ieşită din mâinile lui Antonio Stradivari. (…)Într-o frumoasă dimineaţă de noiembrie, am primit vioara la care râvneşte orice violonist român: Stradivarius Elder-Voicu. Însuşi numele ei vorbeşte despre un trecut plin de succese; cu siguranţă nu este deloc uşor să te ştii succesorul marelui nostru violonist Ion Voicu. Eu am luat-o ca pe o provocare; aceea de a arăta lumii întregi de ce sunt capabil cu adevarat.

Foarte mulţi au fost uimiţi văzând Stradivarius-ul “în carne şi oase”: o vioară cât se poate de obişnuită, nici mai mică, nici mai mare, în niciun caz poleită cu aur sau bătută cu diamante ca să-i justifice preţul exorbitant. Atunci unde este secretul, ce o face să fie atât de deosebită de toate celelalte viori? Răspunsul nu este vizibil, ci mai degrabă audibil: un Stradivarius există şi trăieşte cu adevărat doar atunci când este cântat într-o sală de concert, în faţa iubitorilor de muzică.” (Alexandru Tomescu)

Bilete costa intre 16 și 26 lei și pot fi procurate și online.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. botan suster aida

    exista o posibilitate sa fie distribuite mai multe bilete pentru Turneul Stradivarius din data de 21 mai de la Cluj?

    1. Aida,

      Am sa incerc si eu sa intreb organizatorii. Incearca si tu. Poate unul dintre noi va avea succes…

Adaugă comentariu