Pianul calator la Bucuresti

După ce a străbătut deja ţara în 8 recitaluri şi 2 concerte cu orchestra, pianistul Horia Mihail va ajunge cu turneul său naţional Pianul călător la Bucureşti, la Sala Radio : pe 12 iunie, ora 19 în recital solo şi pe 15 iunie, ora 19 în concert cu Orchestra Naţională Radio dirijată de Jin Wang, când va interpreta Rapsodia pentru pian şi orchestră de Rachmaninov.

De altfel şi programul recitalului este gândit pe tema transcripţiior, a variaţiunilor pe o temă dată, a parafrazelor, conţinând lucrări de Bach-Busoni, Schubert-Liszt, Rachmaninov-Kreisler şi nu numai. Biletele pentru concertele de la Bucureşti s-au pus în vânzare la casa de bilete a Sălii Radio şi în reţeaua www.eventim.ro. Detalii despre program pe pianulcalator.ro.

Pianul călător, al doilea turneu extraordinar al pianistului Horia Mihail, programat între 21 mai şi 30 iunie 2012, a început printr-o primă călătorie în Transilvania la Mediaş – oraşul în care anul trecut Societatea Română de Radiodifuziune a adus un pian de concert performant –, Dumbrăveni şi Sighişoara, după care au fost programate recitaluri la Braşov, Oradea, Baia Mare, Cluj Napoca şi Piteşti şi concerte cu orchestra la Tg. Mureş şi Braşov.

“Oricât de multe concerte aş avea de susţinut în acest turneu, din fericire nu intervine rutina, pentru că fiecare seară este specială în felul ei. Publicul asistă la un spectacol viu, iar eu încerc să le prezint de fiecare dată o poveste interesantă şi incitantă. Imi doresc ca publicul din următoarele oraşe pe care le voi vizita să fie cel puţin la fel de entuziast şi entuziasmant precum cel al primelor concerte”, a declarat Horia Mihail.

Turneul Pianul Călător va continua cu recitaluri şi concerte în alte oraşe din România (cărora li se va adăuga un post scriptum la Chişinău, pe 11 iulie, la festivalul internaţional “Nopţi pianistice”). După 15 iunie, pianistul Horia Mihail va străbate ţara de la nord la sud şi de la est la vest, ajungând de la Iaşi la Caracal şi de la Mamaia la Sânnicolau Mare. Al doilea pian călător pus la dispoziţie de Radio România îl va însoţi în călătoria către aceste oraşe şi anume către acelea în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.

În data de 30 iunie, în oraşul în care s-a născut celebrul compozitor Bela Bartok, cel de-al doilea pian călător, un Bluthner de concert pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durată de trei ani, iniţiat şi organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo – va fi pus la dispoziţia comunităţii locale din Sânnicolau Mare.
Prima ediţie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 oraşe din ţară şi a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, fiind realizat după exemplul turneului susţinut de celebrul pianist şi compozitor romantic între anii 1846 şi 1847 în Ţările Române.

Al doilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă, la o nouă anvergură, cu un program dens şi incitant, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Călător 2012

Mediaş, 21 mai – Sala Traube; Dumbrăveni, 22 mai – Catedrala Armenească; Sighişoara, 23 mai – Casa de cultură; Mamaia, 17 iunie – Radio Vacanţa; Buzău, 18 iunie – Teatrul George Ciprian; Focşani, 19 iunie – Teatrul Dramatic; Roman, 20 iunie – Casa de cultură; Caracal, 26 iunie – Teatrul Dramatic; Reşiţa, 27 iunie – Casa de cultură; Sânnicolau Mare, 30 iunie – Casa de cultură.

Itinerar Recitaluri 2012

Braşov, 27 mai – Sala Centrului Cultural Reduta; Oradea, 2 iunie – Sala Filarmonicii; Baia Mare, 3 iunie – Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare; Cluj-Napoca, 5 iunie – Opera Maghiară; Piteşti, 8 iunie – Casa de cultură a sindicatelor; Bucureşti, 12 iunie – Sala Radio; Iaşi, 24 iunie – Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”.

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Târgu Mureş, 31 mai – Palatul Culturii, Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat; Braşov, 7 iunie – Cercul Militar, Orchestra Filarmonicii Braşov, dirijor Bogdan Chiroşcă; Bucureşti, 15 iunie – Sala Radio, Orchestra Naţională Radio, dirjor JinWang; Bacău, 22 iunie – Ateneu, Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan; Timişoara, 29 iunie – Sala Capitol, Orchestra Filarmonicii ”Banatul” Timişoara, dirijor Gheorghe Costin; Chişinău, 11 iulie – Sala cu orgă, Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni,

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo. Eveniment susţinut de : Radio România. Partener oficial: Volkswagen. Sponsori: Revalid, JTI, BCR. Coproducător: Radio România Regional şi TVR 3.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu