Vioara lui George Enescu

Pentru aceia care încă nu au văzut-o și încă nu au ascultat-o: aceasta este vioara lui George Enescu.

“În cursul verii 1914, în atmosfera agitată, premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere. A dat numeroase recitaluri, concerte și spectacole prin spitale, școli, cazărmi. Mulți dintre ascultători, întorcându-se acasă, de la aceste concerte își spuneau: «Ce fericire să ai un asemenea artist! Lăudată fie vioara și bagheta lui!».”

La 100 de ani distanță, vioara lui George Enescu a poposit prin satele României, în cadrul unui turneu național fără precedent. O călătorie care i-a adus în fața iubitorilor muzicii pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului național ”George Enescu”) și pe Horia Mihail și unul dintre pianele lui călătoare.

Turneul a început chiar în comuna în care s-a născut Enescu şi care astăzi îi poartă numele şi a continuat în alte şapte sate din ţară. Concertul final a avut loc de Ziua radioului, 1 noiembrie, la Sala Radio.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu