Nu mai sînt modele

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Mă tot uit la peisajul contemporan inoculat, infuzat și intubat de o politică ieftină și de prost gust. Și nu găsesc, de ani buni încoace, modele în politică.

Mi se pare ciudat cum toți fac paradă de ceea ce nu sînt în realitate, jură cu mîna pe Biblie cu o non-șalanță studiată, teatrală, fac pe smeriții, pozează sau falsifică. Și nu pricep cum de, în tot amalgamul acesta amorf și gregar de non-valori, e tot mai greu să găsim normalitatea, simplitatea, modelul. Chiar dacă – și nu ar trebui decît să ne uităm în istoria noastră – avem modelele noastre de politicieni. Și nu puține. Chiar dacă bunul simț și educația, legea și principiile sînt aceleași pentru toți, parcă cei din jurul nostru sînt dintr-un alt film.

Și, cu toate că pînă și cele zece porunci sînt la fel pentru toți, iar acestea reprezintă un punct de reper suficient de bun ca să îl respecte nu numai politicienii, ci oricine, îmi pare din ce în ce mai greu, pentru mulți, să le aplice. Asistăm, pe zi ce trece, la o stare confuză în care nu mai există modele în politică. Există doar modă, nu și model.

Mi-a spus un prieten că a avut șansa de a fi studentul lui Grigore Moisil și că, la foarte mulți ani de cînd acesta nu mai e printre noi, încă îl mai citează și îl mai citește. Și îi redă idei sau gînduri, învățături sau povețe… M-am umplut de respect doar ascultînd o întîmplare de pe vremea cînd Moisil era la catedră – sau despre cum își alinta studenții, în pauze sau la cursuri.

Mă uit cu groază la ce se întîmplă în jur… Oare tinerii de azi ce modele vor mai avea? Politicienii de carton care azi sînt și mîine nu vor mai exista nici în lăzile de gunoi ale istoriei ce urme vor lăsa tinerilor care, acum, se formează? Care sînt lecțiile cu care ei vor intra în viață? Ce ar putea ei să învețe de la un peisaj grotesc? Că pot face orice altceva, însă numai sub semnul antitezei? Și că orice vor face de acum încolo va fi, așa ca și la vot, împotrivă? Să aleagă din două rele răul cel mai mic? Să fie mereu pentru contra?

Într-o comunitate unde nu există adevărați lideri, oamenii nu pot fi cu adevărat liberi!

modele

Mihai Patrascu

Mihai Patrascu De același autor

Născut la Baia Mare, în 22 iunie 1974. A publicat peste 50 de studii, articole, recenzii sau traduceri în România, Elveţia, Franţa, Italia, Canada, Bulgaria, Mexic. Cărţi publicate: Jurnal (1998), Profeţi ai Mileniului (1998), Scrieri despre Nikos Kazantzakis (1999), Vallarta (2000), Palermo (2003), Acasă înseamnă Europa (2003), Oameni, fapte, zboruri (2012).

Recomandări

Adaugă comentariu