Monedele, ca arta

Credeți că toate monedele sunt rotunde, după cum suntem noi obișnuiți cu ele?

Ei bine, iată câteva exemple de monede cu forme mai mult decât atipice. Să începem, prin urmare, cu câteva exemple autohtone.

[citat]Monede stea[/citat]

“Am o stea: moneda mea!” se poate să-și fi spus principele transilvănean Mihai Apafi atunci când, în urmă cu trei secole și jumătate, a emis un număr redus de monede având formă de stea cu 8 colțuri.

[citat]Monede triunghiulare[/citat]

În 2002 a fost emis un set de monede din argint, triunghiulare, cu valoarea nominală de 50 lei.

[citat]Monede decagonale[/citat]

Doi ani mai târziu, în 2004, a fost emis un set de monede, tot din argint, având forma de decagon și o valoare nominală de 500 lei.

[citat]Moneda cu imagini dinamice[/citat]

Iar acestea fiind spuse, haideți să vedem ce se petrece pe alte meleaguri de soare pline. În 2004, pentru a comemora 35 de ani de la primul pas al omului pe Lună, monetăria din Perth (Australia) a emis prima monedă din lume cu “imagini dinamice”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că imaginea de pe monedă se schimbă în funcție de unghiul din care este privită.

Alexandra Stoica

Alexandra Stoica De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

Adaugă comentariu