Monedele, ca arta

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

[citat]Moneda cu surfer, mirositoare[/citat]

Nu, nu surferul miroase, ci moneda! Această monedă de 38,6 mm din argint, cu valoare de 5 dolari, din Republica Palau, face parte din seria “Miresmele paradisului”. Fiecare monedă are un miros distinctiv odată ce este scoasă din capsula care o protejează. Moneda din imagine are simbolul multicolor al unei femei surfer, care tocmai a “escaladat” un val uriaș. Moneda datează din 2010 și a fost emisă în 2500 de exemplare.

[citat]Moneda care conține fildeș autentic de mamut[/citat]

Această monedă din argint de pe Coasta de Fildeș, care valorează 1000 de franci, conține o parte din colții de fildeș al unui mamut preistoric fosilizat. Pe o parte, moneda întruchipează mamutul African dispărut acum 10000 de ani, iar pe cealaltă brațele Coastei de Fildeș. Moneda datează din 2010, este din argint și are 38,6 mm. În mod ironic, este ilegal comerțul cu monede care conțin fildeș de elefant, însă este perfect legal să vinzi o monedă care conține fildeșul unui mamut dispărut.

[citat]Moneda chitară[/citat]

În 2004 Somalia a emis un set de 6 monede multicolore care reproduc faimoase chitare electrice, pentru a omagia 50 de ani de rock’n roll. Astfel, au fost reproduse : chitara Fender Stratocaster, American flag, Black Gibson flying V, Pink Star, Blue E-xplorer, Yellow Klein. Monedele au valoarea nominală de 1 dolar și sunt placate cu argint sau sunt emailate.

[citat]Monedele motocicletă[/citat]

Tot Somalia a emis în 2004 un alt set inedit de 6 monede color emailate cu valoarea de 1 dolar și având forme de… motociclete.

[citat]Monedele hartă[/citat]

În 2002, republica insulară Nauru a emis o monedă cu valoarea de 10 dolari având forma conturului hărții Europei Unite.

[citat]Monedele inimioară[/citat]

În 2005, Republica Democrată Congo a emis dintr-un aliaj de cupru-nichel o monedă color de 5 franci având forma unei inimioare.

(surse: Colectzii.ro și Joel Anderson)

Alexandra Stoica

Alexandra Stoica De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

Adaugă comentariu