Gala Filmului Japonez

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Cinefilii bucureşteni sunt invitaţi să participe vineri, 24 iunie 2011, de la orele 18.30, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu (str. Eforie nr. 2), la deschiderea Galei filmului japonez.

Ediţia din 2011 a Galei filmului japonez va avea loc în perioada 24-30 iunie, organizatorii fiind Ambasada Japoniei şi Japan Foundation în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.

Intrarea publicului este liberă la toate filmele din program!

Actuala selecţie s-a oprit asupra unor pelicule mai vechi şi mai recente, incluzând ca genuri filmul de acţiune, drama psihologică, comedia etc, în încercarea de a contura o imagine cât mai variată a cinematografiei japoneze din ultimele cinci decenii.

Programul Galei Filmului Japonez, ediția 2011

Vor fi proiectate şapte filme de lung metraj din creaţia regizorilor Shohei Imamura („Balada de la Narayama”), Takeshi Kitano („Punctul de fierbere”, „Poliţistul violent” şi „Voi o faceţi?”), Yoshishige Yoshida („Izvoarele termale Akitsu”), Toshio Masuda („Batista roşie”) şi Umeji Inoue („Bărbatul care aduce furtuna”). Cu excepţia filmului care figurează în deschiderea galei şi care are  subtitrare în limbile română şi engleză, toate celelalte filme din program au subtitluri doar în limba engleză.

Balada de la Narayama (vineri, 24 iunie 2011, orele 18.30)

Orin, de altfel o femeie încă în putere, urmează să meargă pe Muntele Narayama în acest an. Toţi cei care împlineau şaptezeci de ani, trebuiau să meargă pe munte la venirea iernii, pentru binele satului sărac şi pentru a face dovada credinţei faţă de duhul protector al muntelui. Dar cine făcea călătoria pe muntele Narayama în timpul iernii, nu se mai putea întoarce niciodată.
Primăvara. Un trimis din satul învecinat o informează pe Orin că găsise o soţie potrivită pentru fiul ei cel mare. Orin o primeşte cu mare bucurie şi începe să-şi pregătească plecarea pe muntele Narayama.
Începutul toamnei. Orin vede cum o altă noră a sa, deja însărcinată, fură nişte cartofi pentru a-i duce familiei. Îi spune fiului ei, care înfuriat la culme este aproape gata să-şi ucidă soţia, însă renunţă la gândul copilului pe care aceasta-l poartă în pântece. Între timp, tatăl fetei este prins furând şi toţi membrii familiei sale sunt îngropaţi de vii de către ceilalţi săteni.
Sfârşitul toamnei. Orin îşi anunţă rudele că ziua următoare va pleca pe munte şi ia parte la ritualul de despărţire. Ea pleacă în zorii zilei, condusă fiind de fiul cel mare. În cele din urmă, ajung pe o stâncă plină de oase. Începe să ningă, iar fiul lui Orin se împacă la gândul că mama sa va avea parte de o moarte uşoară. Acest film puternic reflectă altruismul oamenilor greu încercaţi de sărăcie, din satele îndepărtate în vremurile de demult.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu