“Fericirea nu ți-o poate da cineva, cineva ți-o poate doar lua”

“Nimeni nu are dreptul să aleagă pentru altul, oricât l-ar iubi.”

“Într-o bună zi ai să-nțelegi că omul cel mai iubit reprezintă superlativul absolut al unei vieți.”

“Oricâtă pasiune ar exista între un bărbat și o femeie, judecata își situează la un moment dat partenerul numai pe verticală. Acest moment nu poate fi evitat. Nici pasiunea cea mai mare nu absolvă pe nimeni de această poziție esențial umană.”

“Ceea ce îți rămâne dintr-un om e ceea ce-l abstrage din animalitate: gândirea lui, cuvintele, gesturile. Orizontalitatea erotică este cel mai perisabil element al unei legături. Ai să vezi, într-o zi, că numai spiritualitatea rămâne dintr-o iubire.”

“Între doi oameni care alcătuiesc un cuplu sau vor să alcătuiască un cuplu trebuie să se potrivească mai multe lucruri. Dacă la unele dintre potrivirile acestea se mai poate lua de ici și pune colo, una este însă indispensabilă și fără tocmeală: concepția despre lume.”

“Când într-o căsnicie unul din soți își găsește pe cineva, cel/cea de acasă dintr-o dată se umple de toate defectele, ca de bube dulci. Totul este să ai răbdare și lucrurile se reechilibrează: vezi că și «zeul» mai are defecte, vezi că și «vechitura» de acasă are calități și, una peste alta, ajungi de multe ori la concluzia că «vechitura» e mai bună decât «prospătura».”

“Depinde ce te desparte de omul cu care vrei să te împaci. Faptul că partenerul tău, la un moment dat, ți-a preferat pe altcineva nu este un motiv să te oprească să te împaci. Aici nu ai de înfrânt decât un orgoliu de natură mai mult socială.”

“Dacă însă omului cu care vrei să te-mpaci îi găsești uman niște defecte pe care nu i le poți tolera, e mai bine să nu mai încerci să peticești oala.”

“Dacă vrei să păstrezi indiferent ce relație cu un om, trebuie să-l consideri ca pe o rudă apropiată și să-i ierți, să-i tot ierți, cum le ierți copiilor, părinților, fraților tăi. Dacă ai orgolii, nici o relație nu e posibilă.”

“Iertarea nu schimbă și nu șterge faptele. Cred că oamenii fac o confuzie: iau acceptarea drept iertare.”

Câteva dintre gândurile exprimate de Ileana Vulpescu în Arta conversației însoțite de picturi ale artistei Maria Amaral.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

6 comentarii

 1. adelina

  Felicitarile mele pt articol! Mii de felicitari!

 2. pacurar cornelia

  O adevarata filosofie despre relatia de cuplu,dar o fi pe intelesul tuturora ?

 3. Leonov Ana. Maria

  Cat de adevarat este! Mai rau este cand. Deja nu mai este langa tine

 4. pisti

  Dragostea adevarata inseamna exclusivism, daca iubesti cu adevarat pe cineva, nu faci pasi gresiti, orice ai face te gandesti la persoana iubita, cu atat mai mult intr-o casnicie. Inteleg cele scrise mai sus, dar e punctul de vedere al victimei, care insa iubeste inca. Acea asteptare cu multa rabdare poate dura o viata, fara sa se intoarca vreodata. Ce va fi cu timpul pierdut? Se va intoarce vreodata? Nu. Si nu poti ierta pana la infinit. In final ce inseamna o casnicie? Pe ce se bazeaza ea? Infidelitatile nu-si au locul aici. Cum poate fi fericita o persoana inselata? E adevarat, la nimeni nu se poate da fericirea, i se poate insa lua. Tot asa e adevarat ca oricine poate fi facut fericit. Idealism, viata reala difera.

 5. lacri

  In orice căsnicie,toți înseală dupa o perioadă de cativa ani.Iar odată ce ai înselat..o mai faci.

 6. Florina

  Eu am iubit nu pot spune că nu îl mai iubesc dar când iubești nu-ți bați joc de persoana de lângă tine eu am stat cu soțul meu 15ani avem doi copii ptr ei am incercat să-i mai dau o șansă căsniciei noastre el și-a găsit o femeie pe un joc online ea și-a părăsit bărbatul și copilul el la fel și asta doar ce sau văzut pe cameră nu sau întâlnit niciodată real acum amândoi și-au pierdut familia dar nu au realizat un lucru dacă se iubesc cum spun ei de ce nu stau împreună cel mai mult au stat împreună 6saptamani ea fugind de acasă de 4 ori,nu înțeleg de ce nu mă lasă pe mine și copii în pace financiar nu ne ajuta cu nimic din contră caută să facă numai rău spune-mi vă rog ca părinte nu te gândești la copilul tău după ce că nu-i ajuți nu-i cauți nu te joci cu ei mai vrei să-i bagi și la stat ce fel de părinți sunt

Adaugă comentariu