Primul film sonor românesc

Pe 7 februarie 1935, la cinematograful din cadrul Cercului Militar București, a avut loc premiera primului film sonor românesc.

Realizat în 1934, filmul Bing-Bang, o “humorească muzicală”, a fost și prima producție cinematografică integral românească. Filmul a fost realizat de doi mari comici ai scenei românești interbelice, Vasile Vasilache și Nicolae Stroe, cu ajutorul unei aparaturi sonore realizate de un inginer român, Argani (despre care, din nefericire, nu s-au păastrat prea multe date).

Iată câteva secvențe din Bing-Bang. Și, da, ceea ce veți vedea este parcul Cișmigiu de acum opt decenii.

Vasile Vasilache și Nicolae Stroe.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. frumos articol.. numai ca am primit o precizare de la cineva fan al teatrului vechi cum ca pe N.Stroe il chema Nacht Stroe nu Nicolae, fiind evreu la origini..

    1. @Christine,

      La origini este roman: s-a născut în Bacău. Linkul spre wikipedia esta dat in articol, chiar pe numele lui. Cei interesați pot afla și despre naționalitatea sa dând un simplu click. Am spus-o si pe facebook: nu este un articol biografic si, prin urmare, preferam sa folosim doar numele de scenă.

Adaugă comentariu