Top 10 cele mai citite cărți din lume

Un clasament realizat în funcție de numărul de exemplare tipărite și vândute.

Ce ironie: pe primele două locuri în clasamentul celor mai citite cărți din lume se află o carte religioasă și una ateistă: Biblia și “micuța carte roșie a lui Mao”. Prima, o carte obligatorie pentru morala creștină, cea de a doua o carte obligatorie pentru morala omului de tip nou (se spune că fiecare membru al Partidului Comunist din China era obligat să o poarte lângă inimă, în buzunarul de la piept)… Așadar:

1. Biblia – potrivit estimărilor, doar în ultimii 50 de ani au fost tipărite aproape 4 miliarde de exemplare;
2. Citate din Președintele Mao Ze-Dong – din 1964, anul apariției sale, au fost tipărite peste 800 de milioane de exemplare;
3. Coranul – 800 de milioane de exemplare;
4. Don Quijote (Miguel de Cervantes)- 500 de milioane de exemplare (a fost publicată pentru prima oară în 1612);
5. Dicționarul chinezesc400 de milioane de exemplare (a fost publicat pentru prima oară în 1953);
6. Povestea despre două orașe (Charles Dickens) – 200 de milioane de exemplare (a fost publicată pentru prima oară în 1859);
7. Stăpânul inelelor (J.R.R. Tolkien) – 150 de milioane de exemplare (a fost publicată pentru prima oară în 1954);
8. Harry Potter și Piatra filozofală (J.K. Rowling) – 107 milioane de exemplare (a fost publicată pentru prima oară în 1997);
9. Zece negri mititei (Agatha Christie) – 100 de milioane de exemplare (a fost publicată pentru prima oară în 1939);
10. Visul din Pavilionul Roșu (Cao Xueqin) – 100 de milioane de exemplare (a fost publicată pentru prima oară în 1791).

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

7 comentarii

 1. razvan

  astea sunt cele mai citite, nu inseamna ca sunt si cele mai valoroase

 2. Lia Iana

  Cred totusi ca este vorba despre cele mai vandute, sau tiparite in mai multe exemplare, si aceasta nu inseamna neaparat ca au fost si citite. Cati dintre cei care au o Biblie au si citit-o?

  1. Emil

   Gand la gand ! 🙂 Ai perfecta dreptate ! 🙂

   1. Madi

    Eu am citit-o din fericire. Si nu subt singura. Mai cunosc persoane care citesc.

 3. Andrei Dirlau

  Ironia dispare imediat daca privim clasamentul din perspectiva istorica. O fi cartea rosie a lui Mao pe locul 2 in ultimii 50 ani; dar a ajuns în top doar fiindcă lectura ei era obligatorie fiind impusa unui popor uriaş prin teroare. Oare câti oameni, fie ei chiar si chinezi, o mai citesc azi, si cati o vor mai citi peste 50 ani? E o carte care va ajunge repede la coşul de gunoi al istoriei, daca n-a şi ajuns.
  In timp de Biblia e cea mai citita carte de mii de ani si va continua sa fie citita.
  Si o mică observatie filologică: “Visul din Pavilionul Roşu” e o traducere mai corecta a titlului romanului chinezesc (de inspiraţie budistă) “Hong Lou Men” al lui Cao Xueqin de pe locul 10. Nu stiu de unde e luată versiunea “Visul din camera roşie”, dar e o alegere total neinspirata. De exemplu, in engleza a fost tradus “A Dream of Red Mansions”, iar sinologii români l-au tradus şi publicat chiar aşa: “Visul din Pavilionul Roşu”.

 4. Adrian

  Este dăunător să citeşti prea multe cărţi.

  citat din Mao Zedong

Adaugă comentariu