Fahrenheit 2012

Ne va fi dor de cărți?

În 1953 Ray Bradbury imagina, în Fahrenheit 451, o dictatură în care cărțile sunt interzise. Și, prin urmare, sunt arse. Astăzi, de bună voie, ne îndreptăm spre o societate fără cărți. Spre o societatea a ebook-urilor. O societate în care nimeni nu va mai putea arde cărțile. Pentru că ele nu vor mai exista. Va fi oare o societate mai bună? Ne va fi dor de cărți?

Ebook-urile miros a combustibil ars“, avea să afirme Bradbury, atunci când editorii au vrut să publice Fahrenheit 451 sub formă de ebook. Dar în cele din urmă, în pofida protestelor sale, ebook-ul a apărut… De aici și filmul următor, realizat de către Brian Singer, prezentând “arderea inversă” a unui exemplar din Fahrenheit 451.

Un film inutil (și, cumva, hipnotic). La fel de inutil ca și întrebarea privitoare la societatea mai bună. Fie că ne convine, fie că nu ne convine, tot ceea ce se întâmplă face parte din evoluție. Și tot ceea ce putem face este să încercăm să ne adaptăm. Cât despre dorul de cărți: îți poate fi dor doar de ceva ce ai cunoscut…

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. ION JERDEA

    Ce se va intampla in viitor , daca vor rezista cartile clasice in fata invaziei ebook-uilor ? As fi tentat sa dau un raspuns afirmativ ! In primul rand pentru ca editarea unei carti este in sine o opera de arta , acest fapt se va detasa ca o forma de exprimare artistica , ceeace ebook-urilor le lipseste! Dupa aceea e impactul puternic psihologic al prezentei cartilor in forma clasica in biblioteci , prezenta legata de evenimentele vietii personale ale indivizilor. Sa ne amintim ca sunt legende care asociaza cartilor puteri supranaturale.Umanitataea s-a dezvoltat, a progresat datorita impactului cu o serie de mari carti , fundamentale pana astazi! Videoclipul,prin tehnica realizarii sale imi sugereaza ideea renasterii din propria cenusa , prin actiunea reconstructiva a focului ! Frumos !

    1. Da, ai dreptate. Dar chiar si asa exista posibilitatea ca ele sa fie doar o “curiozitate” apreciata de catre un grup tot mai restrans. Din pacate…

Adaugă comentariu