Mo Yan: primul “chinez oficial” care a castigat premiul Nobel pentru literatura

Premiul Nobel pentru literatură a fost decernat, joi, scriitorului chinez, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori chinezi ai momentului.

Mo Yan nu este însă primul scriitor chinez care a căștigat premiul Nobel pentru literatură: Gao Xingjian a câștigat râvnitul premiu în anul 2000, însă, cum la acea dată emigrase deja în Franța din pricina criticilor pe care, de ani buni, le aducea guvernului de la Beijing, oficialitățile chineze nu au recunoscut oficial premiul (la fel cum s-a întâmplat și în 2010 cu artistul chinez Liu Xiabo, câștigătorul premiului Nobel pentru pace).

În cazul lui Mo Yan lucrurile au stat cu totul altfel: agreat de către oficialități, Mo Yan a fost omagiat, iar gala de premiere îndelung mediatizată.

Mo Yan (care se traduce prin “nu vorbi”) este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Născut în 1955, în provincia Shandong din estul Chinei, Mo Yan a publicat prima povestire în 1981 (Potopul din noaptea de primăvară”), iar primul roman în 1985 – Ridichea străvezie.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu